Tlačové správy

Tip na knihu: Chytil vás storočný starček? Analfabetka vás dostane tiež!

Autor svetového hitu Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol prichádza s novinkou, ktorá opäť nesklame, pretože je plná humoru, irónie a nadhľadu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Chytil vás storočný starček? Analfabetka vás dostane tiež!
Zdroj: Dnes24.sk

Storočný starček Alan Karlsson, ktorý očaril milióny čitateľov na celom svete, sa síce na scénu nevráti. No aj nová hrdinka udalosťami nabitého príbehu si vás získa – je ňou mladá čierna Juhoafričanka.

„Okrem hlavnej postavy je všetko rovnaké,“ povedal s úsmevom Jonas Jonasson pre švédsky denník Expressen. „Stretnutia, ktoré sú nepravdepodobné, ale celkom dobre možné. Spoločenská satira a prekvapené klipkanie očami.“

Analfabetka, ktorá vedela počítať je príbeh o ceste z plechových chatrčí a latrín kdesi v Južnej Afrike až do Švédska medzi čudné postavičky.

Mladá černoška Nombeko sa narodila v chudobnom johannesburskom predmestí Soweto, najväčšom meste chatrčí a latrín v Juhoafrickej republike. Ako päťročná začala pracovať a štrnásťročná sa stala šéfkou latrínovej pobočky v sowetskom sektore B. Životaschopné dievča zatiaľ nevie čítať, zato neuveriteľne dobre rozumie matematike. Práve jej zázračné schopnosti ju predurčili na život plný dobrodružstiev, podivuhodných stretnutí a nečakaných zvratov.

Osud ju zavial ďaleko od domova, najprv k neznesiteľnému, večne opitému inžinierovi, potom k dvom navlas rovnakým, a predsa úplne rozdielnym švédskym bratom, k trom Číňankám s pochybným úsudkom aj k stretnutiu s tajnými agentmi, významnými politikmi a prezidentmi. A ešte k jednému ťažkému trojmegatonovému výbušnému problému… Južná Afrika totiž koketuje s jadrovou výzbrojou a svetové veľmoci sú v pozore. Na predaj je bomba, ktorá vlastne neexistuje. A práve vtedy sa – našťastie – do veci zaangažuje Nombeko.

„Úžasný a veselý hit. Opäť.“
Metro, Švédsko

Jonasson opäť píše s láskavým humorom, ktorý čitatelia ocenili už v jeho prvej celosvetovo úspešnej knihe Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Kniha tiež vyšla ako audiokniha načítaná Ľubošom Kostelným.

Tip na knihu: Chytil vás storočný starček? Analfabetka vás dostane tiež!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM