Jakub Forgács Správy

Takto bude kulminovať Dunaj: V Štúrove môže cez víkend hladina dosiahnuť až 800 cm

Meteorológovia bod po bode prezradili, ako bude kulminovať Dunaj. Najvyššia hladina v Štúrove má byť v sobotu večer. Hladina rieky tam vtedy môže dosiahnuť až 800 centimetrov.

Ilustračný obrázok k článku Takto bude kulminovať Dunaj: V Štúrove môže cez víkend hladina dosiahnuť až 800 cm
Zdroj: Webnoviny.sk

Hladina Dunaja, ktorá dnes prekonala hranicu 8,5 metra, by mala vo štvrtok dosiahnuť až desať metrov. „Najvyššie hodnoty vodných stavov na Dunaji, teda kulminácie, očakávame v Devíne vo štvrtok v popoludňajších hodinách na úrovni 940 až 980 cm, v Bratislave vo štvrtok podvečer na úrovni 980 až 1020 cm,“ informovala hydrologička zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Michaela Mikuličková.

Kulminovať bude koncom týždňa

V Medveďove sa očakáva kulminácia v piatok vo večerných hodinách na úrovni 930 až 980 cm, v Komárne v sobotu popoludní na úrovni 830 až 880 cm. „Ako posledná by mala kulminovať hladina Dunaja v Štúrove, a to v sobotu vo večerných hodinách na úrovni 750 až 800 cm. Očakávané kulminačné prietoky by sa mali približovať, resp. prekračovať hodnoty zodpovedajúce 100-ročnému maximálnemu prietoku,“ doplnila hydrologička.

„Ako sme predpokladali, zrážková činnosť v povodí Dunaja v Nemecku a Rakúsku značne zoslabla. Oproti predvčerajším 60 až 90 mm tam spadlo zo včera na dnes zväčša už len do 10 mm, čo spôsobilo výrazné poklesy vodných hladín na alpských prítokoch Dunaja, kde sa situácia stabilizuje a je predpoklad ďalšieho poklesu,“ povedal hydrológ zo SHMÚ Peter Smrtník. Dodal, že povodňová voda sa kumuluje v hlavnom toku Dunaja, pričom v nemeckom profile Passau v pondelok popoludní až k večeru zaznamenali kulmináciu.

Vzdutím Dunaja stúpla aj hladina Moravy

Kulminácia sa pomaly presúva nižšie na rakúsky úsek a momentálne je pozorovaná v profile Linz. „Bude sa presúvať na úsek Dunaja v dolnom Rakúsku. V profiloch Ybbs a Kienstock sa kulminácia postupne očakáva dnes v neskorších popoludňajších až večerných hodinách,“ priblížil Smrtník.

Na slovenskom úseku Dunaj stúpal počas celej noci. Naďalej pokračuje aj výrazný vzostup vodnej hladiny v dolnej časti Moravy, ktorý je spôsobený vzdutím z Dunaja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM