Palic Palic Krimi

Svetom sa šíri kvapavka, u nás ju ešte nezaznamenali

Vo svete sa začala šíriť kvapavka, ktorá je rezistentná na antibiotiká. Zaznamenali ju v Austrálii, Japonsku, Nórsku, Švédsku a v Spojenom kráľovstve. Na Slovensku sa výskyt choroby zatiaľ nezaznamenal. Potvrdil to dnes hlavný hygienik Ivan Rovný.

Pôvodcom kvapavky je baktéria Neisseria gonorrhoeae. V prípade, že je citlivá na antibiotikum a pacient nemá iné pohlavne prenosné choroby, postačuje jednorazová liečba.

Liečba kvapavky

Najčastejšie sa používajú fluorované chinolóny, aminoglykozidy či nové makrolidy, v prípade multirezistentnej kvapavky sú najúčinnejšie cefalosporíny III. generácie. Práve tie nezaberajú pri niektorých kmeňoch baktérie, o ktorých výskyte informovala Svetová zdravotnícka organizácia.

Prameňom nákazy kvapavky je chorý človek s akútnou alebo chronickou infekciou alebo zdravý nosič. Prenos sa uskutočňuje pohlavným stykom, zriedka kontaminovanými vlhkými uterákmi, bielizňou, prípadne kontaminovanými prstami na sliznicu spojiviek. Infikované ženy môžu preniesť pôvodcu nákazy na svoje dieťa počas pôrodu.

Druh kvapavky, odolný voči liekom, ktorý sa šíri vo viacerých krajinách sveta, sa na Slovensku zatiaľ nezaznamenal. Potvrdil to dnes hlavný hygienik Ivan Rovný.

novezamky24.sk/web­noviny novezamky24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM