Anton Hrachovský Kultúra

Šuriansky cukrovar ožije: Bohužiaľ, iba na filmovom plátne, VIDEO

Niekdajšia pýcha celého okolia sa dočkala filmového spracovania. Cukrovar v Šuranoch bol dlhú dobu strategickým podnikom. Dnes je už minulosťou, tento týždeň sa však objaví v dokumente na filmovom plátne.

Ilustračný obrázok k článku Šuriansky cukrovar ožije: Bohužiaľ, iba na filmovom plátne, VIDEO
Zdroj: TASR

Niekdajšia pýcha nielen novozámockého okresu ale i celého širokého okolia, cukrovar v Šuranoch, sa dočkal oficiálneho filmového spracovania. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest, ktorý sa začne 2. marca v Bratislave, totiž uvedie v premiére prvú časť dokumentárneho cyklu Budujeme Slovensko. Ide o televízny cyklus šiestich dokumentárnych portrétov miest, kde sa budoval priemysel a konštruovali dejiny Slovenska.

Každý diel pripravovaného cyklu bude mapovať jedno historické obdobie cez dejiny jednotlivých fabrík, keď zažili najväčší priemyselný rozmach.

Pýcha Šurian a širokého okolia

Hneď prvý diel cyklu je venovaný Cukrovaru v Šuranoch. Opustená industriálna stavba slúži ako scéna pre alternatívny pohľad na stredoeurópsku históriu, ale aj ako kľúč ku kritickému skúmaniu našej minulosti. V 26-minútovom dokumentárnom snímku režírovanom Bibianou Beňovou sa podľa stránky festivalu hovorí o živote na slovensko-maďarskom pomedzí a o premenlivých podobách geografických i ľudských hraníc.

147 rokov (1852 – 1999) fungoval cukrovar v neďalekých Šuranoch. Dokonca cukor, ktorý sa v ňom vyrobil, bol na Slovensku označovaný ako najsladší.

Časť Cukrovar Šurany bude premiérovo uvedená na Febiofeste, 4. marca o 18:30 v bratislavskom kine Lumiére, premietať ho budú aj v Košiciach (6. marca). Ďalšie diely sú zamerané na baťovský fenomén v Partizánskom, Tabačku v Smolníku a zvyšné tri časti sú v štádiu prípravy. Venované by mali byť Zbrojárskym závodom v Dubnici, Niklovej huti v Seredi a Zimnému prístavu v Bratislave.

Spomienky miestneho rodáka Deža Németha

Video z čias minulých, konkrétne z roku 1970, si môžeme pozrieť aj dnes – vďaka archívu šurianskeho fotografa, publicistu a dokumentaristu Deža Németha. Ak ste teda zvedaví, ako to v minulosti vyzeralo pri výrobe najsladšieho cukru na Slovensku a nemáte cestu do Bratislavy na festival, pozrite si zatiaľ spomínané archívne zábery šurianskeho rodáka Deža Németha.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM