Anton Hrachovský Kultúra

Šurianski tamburáši oslávia 95 rokov: Chystajú medzinárodný festival, VIDEO

Počiatky tamburášskej hudby v Šuranoch siahajú až do roku 1921. Tamojší jedinečný folklórny súbor sa pripravuje na oslavy 95. výročia založenia súboru.

Ilustračný obrázok k článku Šurianski tamburáši oslávia 95 rokov: Chystajú medzinárodný festival, VIDEO
Zdroj: YouTube.com

Na Slovensku unikátny folklórny súbor – Šurianski tamburáši oslávi na jeseň tohto roku 95. výročie svojho vzniku. Členovia súboru pripravujú pri tejto príležitosti medzinárodný festival, na ktorom by sa mali účastniť tamburáši z ďalších krajín Európy. Podobný festival zorganizovali v minulosti napríklad aj pri oslavách jubilejného 90. výročia svojho vzniku. Vtedy ich pozvanie do Šurian prijali tamburáši z Čiech, Slovinska či Chorvátska.

Hudobný nástroj tamburica prešla niekoľkými vývojovými etapami. Šuriansky súbor hrá stále na pôvodnom – najstaršom type tamburice, ktorý sa nazýva Farkaš systém alebo aj brač. Na tamburicu sa nebrnká, ale tepe.

Trojgeneračný súbor v Šuranoch

Začiatky tamburášskej hudby v Šuranoch siahajú do roku 1921. Tamburice priniesli na Slovensko rodáci, ktorí sa v minulosti živili prácou na Balkáne. V povojnovom období existovalo na Slovensku viacero tamburášskych súborov, postupom času však zanikali. Šuriansky súbor prešiel viacerými zmenami a s prestávkami vydržal hrať dodnes. V súčasnosti sú trojgeneračným zoskupením. Súbor má v repertoári slovenské ľudové i chorvátske pesničky, dokáže však netradičným spôsobom zahrať aj rôzne šlágre.

Tamburica prišla na Slovensko z Balkánu

Tamburica (alebo aj Tambura) je balkánsky ľudový brnkací hudobný nástroj, ktorý sa vyvinul z egyptského nástroja pantur. Z toho vznikli v Španielsku gitara, v Taliansku mandolína, na západe Európy lutna, v Rusku balalajka a na Balkáne práve tambura. Originálne najstaršie chorvátske tamburice boli vydlabané z jedného kusa dreva, najčastejšie javorového.

Šurianski tamburáši oslávia 95 rokov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM