Anton Hrachovský Kultúra

Šurany oslávia výročie: Mladí obyvatelia ukážu, ako dobre poznajú svoje mesto

Pri príležitosti osláv 880. výročia písomnej zmienky o Šuranoch si miestne kultúrne stredisko pripravilo vedomostnú súťaž. Zúčastnia sa jej mladí Šuranci z miestnych škôl.

Ilustračný obrázok k článku Šurany oslávia výročie: Mladí obyvatelia ukážu, ako dobre poznajú svoje mesto
Foto: Anton Hrachovský

Mestské kultúrne stredisko v Šuranoch vyzvalo pri príležitosti 880. výročia prvej písomnej zmienky o meste všetky základné školy v Šuranoch na súboj vedomostí.

Čo vieš o Šuranoch?

Tak znie názov vedomostnej súťaže určenej pre žiakov tamojších základných škôl. Tá sa uskutoční 28. februára 2018 v Spoločenskej hale v Šuranoch, od 10:00.

Účastníkmi budú trojčlenné družstvá zložené zo žiakov 8. a 9. ročníka. Každá zo škôl môže na súťaž vyslať dva tímy. Súťažiacich čakajú aj zábavné medzikolá a bohatý kultúrny program. Súťažné otázky budú počnúc okruhom o miestnej kultúre až po osobnosti čerpané z knihy Šurany od autora Ladislava Zrubca. Mená žiakov z prihlásených tímov treba zaslať na email spol.hala.surany@gmail.com do 26. februára.

Okruhy súťažných tém:

  • Kultúra
  • Osobnosti
  • Pamiatky
  • Dejiny

Prvá písomná zmienka o Šuranoch je spojená s listinou uhorského kráľa Belu II. z 3. septembra 1138. Uvádzajú sa v nej výsady prepozitúry v Dömösi, kde sa spomínajú Šurany ako ´villa Suran´.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM