Anton Hrachovský Kultúra

Štúrovský umelec pripravoval novú výstavu v Zámkoch: Žiaľ, už sa jej nedožil

János Lábik, maliar pochádzajúci zo Štúrova, pripravoval výstavu, ktorá sa zrovna začína v našom meste. Osud zariadil, že sa jej už nezúčastní.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovský umelec pripravoval novú výstavu v Zámkoch: Žiaľ, už sa jej nedožil
Zdroj: TASR

V novozámockej Galérii Vunar sa bude konať slávnostné otvorenie výstavy štúrovského maliara Jánosa Lábika, s podtitulom ´In memoriam 1933–2018´.

Výstava In memoriam

„Výtvarník, umelec János Lábik už bojujúc s chorobou, ale s veľkým nadšením pripravoval túto výstavu, ktorá sprístupní viac ako 50 malieb z rodinnej zbierky. Žiaľ 21. januára 2018 sme dostali smutnú správu, že nás navždy opustil,“ povedala Juliana Gémesiová, výkonná riaditeľka galérie. Slávnostné otvorenie je naplánované na 22. februára 2018 o 17:00 a výstava potrvá do 31. marca 2018.

Príroda okolo Dunaja

Samouka Jánosa Lábika inšpirovali k tvorbe predovšetkým príroda v okolí Štúrova, Dunaj a ostrihomská bazilika. Na výstave budú vystavené akvarely, olejomaľby, tempery, ktoré verne odzrkadľujú krajinu v jednotlivých ročných obdobiach. Pozoruhodné sú zimné krajinky, ktorým kraľuje rieka Dunaj, pri ktorej umelec prežil celý svoj život.

Na výstave vystúpia aj Berényi Margit, Veronika Poláková, Dušan Polák a Pálffy Fanni.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM