Jakub Forgács Správy

Štúrovo čakajúce na povodňovú vlnu: Obyvateľov vystrašilo zemetrasenie, mohlo poškodiť hrádze?

Vodný stav v Štúrove dopoludnia už dosiahol 669 centimetrov. V súvislosti s 3. stupňom povodňovej aktivity je v meste vyhlásená mimoriadna situácia. V stredu podvečer cítili obyvatelia zemetrasenie, ktorého epicentrum bolo v Maďarsku. Majú sa obávať, že poškodilo hrádze?

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo čakajúce na povodňovú vlnu: Obyvateľov vystrašilo zemetrasenie, mohlo poškodiť hrádze?
Zdroj: TASR

Stúpajúca voda a trasúca sa zem

Situácia v regiónoch Komárno a Štúrovo je zatiaľ pokojná, záchranné zložky monitorujú hrádze na celom úseku Dunaja v tejto oblasti. „V Štúrove stúpla hladina Dunaja oproti včerajšiemu dňu o 50 centimetrov, každú hodinu stúpa o zhruba päť centimetrov,“ uviedol Norbert Záležák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre. Obyvatelia sa spoliehajú na nový protipovodňový múr. Primátor Ján Oravec je presvedčený, že nový múr očakávané zvýšenie hladiny Dunaja zvládne.

Obyvateľov mesta v stredu večer krátko pred deviatou hodinou vystrašilo zemetrasenie, o ktorom sme vás informovali dnes ráno. Záchvevy pôdy cítili niekoľko desiatok sekúnd. Zemetrasenie s magnitúdou 4,2 zasiahlo Novohradskú župu, epicentrum malo pri severomaďarskom Érsekvadkerte. Vodohospodári nepredpokladajú, že by toto zemetrasenie mohlo poškodiť hrádze v Štúrove alebo v Komárne.

Obmedzenia a odrezaná obec

Odrezaná od okolitých obcí je naďalej obec Chľaba v okrese Nové Zámky. Jediná prístupová cesta medzi Kamenicou nad Hronom a Chľabou je neprejazdná. Dopravné spojenie medzi obcou a Štúrovom zabezpečuje vlak. Počas mimoriadnej situácie v obci platí až do odvolania mimoriadny posilnený cestovný poriadok.

V Komárne je obmedzená kamiónová doprava cez Alžbetin most. Po prípadnom vyhlásení krízovej situácie bude úplne odstavená nákladná doprava. Úrady žiadajú obyvateľov, aby obmedzili osobnú dopravu cez most a do Maďarska cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Od zajtrajšieho dňa by malo byť prejazdné aj centrum mesta vrátane pešej zóny. Tieto opatrenia by mali predísť vzniku dopravnej zápchy v meste, ktorá by mohla sťažiť prácu záchranným zložkám.

Evakuovali obyvateľov domova sociálnych služieb

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Váh v časti Kava. Na hrádzi bola posilnená kontrola zo strany vodohospodárov. Rieka Váh vystúpila z koryta a začala zaplavovať cestu pri brehu v okolí čárdy Soós. Elektrárenská cesta je od Vážskeho mostu po elektráreň neprejazdná. Komunikáciu uzavreli. V stredu popoludní v komárňanskej mestskej časti Nová Stráž preventívne evakuovali obyvateľov domova sociálnych služieb.Bola to plánovaná evakuácia, pretože oblasť býva ohrozená pri každých záplavách,“ konštatoval Imrich Csontos z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Komárne.

Podľa najnovších predpovedí vodohospodárov bude Dunaj v Komárne kulminovať v sobotu v noci s výškou hladiny prekračujúcou rekordný stav z roku 2002 o zhruba 20 až 40 centimetrov. V Komárne bola vtedy nameraná rekordná výška hladiny Dunaja na úrovni 843 centimetrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM