Anton Hrachovský Správy

Štúrovo a Ostrihom spojí nová služba: Prvý cezhraničný systém požičovní bicyklov

Štúrovo a Ostrihom zblíži ďalší pripravovaný projekt. Posilniť má modernú a ekologickú formu dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo a Ostrihom spojí nová služba: Prvý cezhraničný systém požičovní bicyklov
Zdroj: TASR

Mestá Štúrovo a Ostrihom sa rozhodli pre realizáciiu nového projektu. Ide o cezhraničný systém verejných bicyklových požičovní pre obyvateľov oboch miest ale aj turistov. Vyplýva to z tlačovej správy mesta Štúrovo. Iniciatíva zapadá do Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika–Maďarsko.

Takmer milión eur na spoločný projekt

Spomínaný zámer by mal vyústiť do vzniku prvého cezhraničného systému požičovní bicyklov v Európe. Nová forma verejnej dopravnej služby má prispieť k ešte lepšiemu prepojeniu oboch pohraničných miest.

Projekt s názvom Mária Valéria Bike je zameraný na vytvorenie cezhraničného verejného systému požičovne bicyklov.

Celkový rozpočet projektu 921 155 eur majú pokryť prostriedky Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

„Systém sa doplní o 105 nových bicyklov, klasických ale aj s elektrickým pohonom. V meste Ostrihom do existujúceho systému požičovne bicyklov pribudne 30 klasických a 30 kusov bicyklov s elektrickým pohonom. V Štúrove bude umiestnených 30 tradičných bicyklov a 15 bicyklov s elektrickým pomocným pohonom,“ uvádza sa vo vyhlásení mesta Štúrovo.

V rámci projektu sa vybuduje v mestách Štúrovo a Ostrihom 14 nových stojanových staníc pre bicykle, šesť z nich bude v Štúrove a osem v Ostrihome.

Požičať si a vrátiť bicykel bude možné z resp. do ktorejkoľvek stanic. Tie budú umiestnené v blízkosti všetkých dôležitých mestských ustanovizní, či už úradných alebo dopravných.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM