Anton Hrachovský Rôzne

Štúrovčania majú dôvod na radosť: Zrekonštruuje sa hlavný ťah mimo mesta

Problém, ktorý už niekoľko rokov kvári Štúrovčanov sa odstráni. Príde na rekonštrukciu vyťaženej cesty.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovčania majú dôvod na radosť: Zrekonštruuje sa hlavný ťah mimo mesta
Zdroj: TASR

V meste Štúrovo v okrese Nové Zámky sa bude rekonštruovať cesta prvej triedy a hlavný ťah z mesta smerom na Želiezovce, Šahy a Levice – Nánanská cesta. Ako informoval primátor mesta Štúrovo Eugen Szabó, celková dĺžka cestného úseku na rekonštrukciu je 918 metrov, pričom do projektu je zahrnuté aj vybudovanie okružnej križovatky, cyklochodníkov a dvoch autobusových zastávok.

Sen sa stane skutočnosťou

Investorom projektu je Slovenská správa ciest (SSC), náklady dosiahnu výšku približne 2,3 milióna eur. „Je to už vyše 20-ročný sen Štúrovčanov, aby bola Nánanská cesta zrekonštruovaná, keďže je skutočne tento úsek dopravne veľmi namáhaný. Okrem toho sa na nej stali mnohé aj závažné dopravné nehody, preto je otázka jej rekonštrukcie opodstatnená,“ vyjadril sa Szabó.
Mesto aj v minulosti vynaložilo veľké úsilie pre obnovu tohto cestného ťahu. „Vyzerá to tak, že sa to podarí až teraz. Dostali sme správu o tom, že projekt bol zaradený do zásobníka projektov financovaných z Operačného programu integrovanej infraštruktúry, čo znamená, že sa naň vyčlenia peniaze z európskych fondov,“ povedal primátor.

Harmonogram prác príde neskôr

Verejné obstarávanie na projekt robí SSC a v súčasnosti je v procese príprav. „To bude hotové zrejme počas leta, takže až potom sa stanoví definitívny harmonogram prác. Je však dobré, že všetky projektové práce a povoľovacie konania máme za sebou, takže je šanca, že sa k realizácii projektu dopracujeme čo najskôr,“ povedal Szabó, ktorý ukončenie projektu nepredpokladá za dlho, pretože nie je dôvod pre jeho naťahovanie.

Veľkým problémom tejto časti vozovky je odvod dažďovej vody, pričom v rámci rekonštrukcie sa vyrieši aj tento problém. „Chodníky nie sú súčasťou tohto projektu, preto ich vybudovanie zostáva na pleciach mesta. Tie by mesto chcelo vybudovať paralelne počas samotnej rekonštrukcie, a to po oboch stranách cesty. Výška sumy za vybudovanie chodníkov sa pohybuje približne v rozmedzí 100.000 až 200.000 eur,“ dodal s tým, že je to investícia, ktorá keď sa raz urobí dobre, vydrží slúžiť desiatky rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM