Anton Hrachovský Kultúra

Študentské roky veľkého Novozámčana: Kariéra očami samotného umelca

Študentské roky, učitelia, spolužiaci a podnety s ktorými sa mladý výtvarník stretáva často zohrávajú kľúčový význam. Zameriava sa na to aj výstava, ktorú organizuje galéria v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Študentské roky veľkého Novozámčana: Kariéra očami samotného umelca
16
Galéria
Zdroj: TASR

Najbližší formujú pohľad a smerovanie umelca. Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch venuje zvýšenú pozornosť tvorbe svojho zakladateľa a darcu zbierkového fondu, Ernesta Zmetáka, významnej osobnosti slovenského výtvarného umenia 20. storočia.

Blízky okruh umelca

Pri príležitosti 100. výročia narodenia umelca, pripravuje výstavu zameranú na roky štúdií a ranú tvorbu (1936 – 1952). Mapuje prostredie z ktorého vyšiel a obdobie jeho etablovania na slovenskej výtvarnej scéne.

Výstava s názvom Študentské roky Ernesta Zmetáka potrvá od 28. marca do 11. mája 2019.

Predstaví okruh v ktorom sa pohyboval – začiatky v maliarskej škole Karola Harmosa v Komárne (1936 – 1938), roky štúdií na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti (1939 – 1943), obdobie návratu na Slovensko (1943), impulzy prvých zahraničných ciest (1946, Paríž, 1947, Taliansko) a ich vplyv na formovanie jeho štýlu.

Dôležitý návrat na Slovensko

V rozhovoroch o svojej tvorbe Ernest Zmeták zdôrazňoval dôležitosť stretnutia s Karolom Harmosom, ktorý rozpoznal jeho talent, ako aj význam štúdií u Vilmosa Aba-Nováka, ktorý mu dal výtvarné základy a zásadne ovplyvnil jeho nazeranie i hodnotovú orientáciu.

Rozhodujúci význam mal pre neho návrat na Slovensko (1943), jeho intenzívne súžitie so slovenským umením a domácou krajinou, ako aj stretnutie so svetovým umením v Paríži a talianskym umením v obdivovanej Itálii.

Aktuálna výstava sa zameriava na mediálnu šírku tvorby autora, ktorá sa naplno rozvinula po návrate na Slovensko. Sleduje dozrievanie umelca, ktorý sa stal asistentom Ľudovíta Fullu na Vysokej škole výtvarných umení.

Záver výstavy patrí nájdeniu vlastného neopakovateľné­ho štýlu.

Poskytuje pohľad na genézu umelca. Vychádza z bohatého fondu galérie, z pozostalosti umelca a súkromných zbierok.

Vo fotogalérii – výber diel Ernesta Zmetáka

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Ernest Zmetak
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM