Anton Hrachovský Správy

Študenti v Zámkoch čapujú pivo najlepšie: Zo súťaže si odniesli prvé dve miesta

Odborná súťaž v starostlivosti o pivo a jeho čapovanie pozná svojich víťazov. Prvé dve miesta obsadili študenti z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Zámkoch čapujú pivo najlepšie: Zo súťaže si odniesli prvé dve miesta
3
Galéria
Zdroj: AMI Communications

Na pôde Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa v uplynulých dňoch (27.-28. februára 2017) konal už tretí ročník celoslovenskej súťaže pre študentov stredných škôl gastronomických odborov v znalostiach o pive. Súťaž s názvom Xpert v umení čapovať pred rokom vyhral študent z Nových Zámkov Miroslav Szabó, s ktorým sme priniesli aj rozhovor. Súťaže sa tento rok zúčastnilo spolu 28 študentov z 15 škôl z celého Slovenska. Odborná porota zložená zo štyroch členov nakoniec vybrala tých najlepších.

Súťaž, ktorú organizuje Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch vznikla v roku 2016. V roku 2018 sa do nej prihlásilo spolu 15 škôl.

Najlepšie čapujú študenti zo Zámkov

Okrem desiatich odborných škôl, ktoré sa už v minulosti súťaže zúčastnili, pribudli medzi adeptov na víťazov aj zástupcovia škôl z Prešova, Modrého Kameňa, Horného Smokovca, Námestova a Galanty.

Podobne, ako po minulé roky, aj v roku 2018 zabodovali najviac novozámockí študenti. Na súťaži si pripísali prvé i druhé miesto.

V prvom kole sa predstavili všetci súťažiaci. Z neho postúpili štyria najlepší, ktorí si zmerali sily vo finálovej disciplíne – čapovaní rezaného piva. Odborná porota rozhodla, že tohtoročnou víťazkou súťaže je Erika Bartová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Na druhom mieste sa umiestnil Branislav Valíček z tej istej školy a tretie miesto obsadila Katarína Bučková z SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne.

Cieľom súťaže je vzdelávať budúcich profesionálov v gastronómii o pive, jeho histórii, správnej starostlivosti o pivo na prevádzke, až po jeho správne čapovanie a podávanie. Jej súčasťou je preverenie praktických zručností študentov v narážaní sudov, preplachu pivných trubiek, čapovaní a podávaní čapovaného piva hosťovi.

Spomínaná súťaž je spojením úsilia profesionálov s cieľom pomôcť mladej generácii odborníkov v gastronómii dosiahnuť kvalitné zručnosti pre budúcu prax. Pre študentov sú podľa organizátorov takéto podujatia obrovskou motiváciou do ďalšieho štúdia a práce.

Xpert v umení čapovať 2018 v Nových Zámkoch
3
Galéria
Zdroj: AMI Communications
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM