Anton Hrachovský Samospráva

Strom pre každého novorodenca v Nových Zámkoch? Navrhol to jeden z poslancov

Mestský úrad v Nových Zámkoch sa bude zaoberať mapovaním lokalít, kde je možná výsadba zelene. Na stretnutí poslancov padol aj návrh zasadiť za každého novorodenca jeden strom.

Ilustračný obrázok k článku Strom pre každého novorodenca v Nových Zámkoch? Navrhol to jeden z poslancov
Foto: Anton Hrachovský

Ekologický stav našej planéty sa rokmi zhoršuje a preto je na mieste konať, aby sa tento negatívny vývoj zvrátil. Okrem často diskutovaného problému súvisiaceho s enormnou produkciou plastov je závažnou aj situácia s globálnym otepľovaním. Mestá a štáty prichádzajú s viac či menej úspešnými riešeniami, jedno z nich je však overené. Je ním výsadba zelene, ktorá pomáha regulovať teplotu Zeme.

S jedným takým návrhom prišiel na októbrovom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch poslanec Štefan Prešinský. Presnejšie, podľa jeho návrhu, ktorý poslanci odhlasovali, má radnica pripraviť súpis mestských parciel, na ktorých je možné vysádzať stromy.

Jedno dieťa, jeden strom

„Jedným z najväčších dnešných problémov je globálne otepľovanie. Je najvyšší čas, aby sa v tejto oblasti začalo niečo robiť aj na komunálnej úrovni. Zistilo sa, že jediným spôsobom ako globálne otepľovanie eliminovať, je masívna výsadba stromov. Chcem preto požiadať mesto, aby vypracovalo mapu všetkých parciel, ktoré mu patria a kde by sa mohli vysádzať stromy ako lipy, gaštany, duby, teda stromy, ktoré majú veľkú korunu a veľa listov,“ argumentoval potrebu výsadby Štefan Prešinský.

Zároveň dodal, že pridanou hodnotou, ak by sa návrh zrealizoval, by mohlo byť označenie každého vysadeného stromu vysačkou s menom novorodenca, ktorý prišiel na svet v Nových Zámkoch v roku, kedy bol strom zasadený.

„Ako by deti rástli, mohli by sledovať rast stromu, čím by sa vytvorila väzba medzi dieťaťom a stromom,“ dodal Štefan Prešinský s tým, že s výsadbou by podľa neho radi pomohli aj miestne občianske združenia.

V roku 2018 sa v Nových Zámkoch narodilo podľa údajov z Mestského úradu 353 Novozámčanov. Z toho bolo 183 chlapcov a 170 dievčat.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM