Viera Sýkorová Krimi

Štefan Kaluz za vraždu exprimátora Basternáka 25 rokov

Štefan Kaluz si odpyká 25-ročný trest odňatia slobody za vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Rozhodol tak dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS), ktorý na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného voči takémuto rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Podľa NS vyhodnotil prvostupňový súd dôkazy správne. „Nemáme pochybnosti, že skutok ste spáchal vy a to surovým spôsobom,“ povedal mimo iného predseda senátu NS. Verdikt je teda právoplatný. „Rozhodnutie NS pokladám sa spravodlivé,“ povedala dnes po vynesení rozsudku manželka zavraždeného.
Kaluza na dnešné odvolacie konanie eskortovali kukláči. Predseda trojčlenného senátu NS dnes, vzhľadom na verbálne útoky obžalovaného vo väzbe, že „sa pokúsi o útek, respektíve si niečo spraví“, rozhodol že Kaluz počas celého pojednávania bude spútaný.

Kaluz sa odvolal voči verdiktu ŠTS v Pezinku, ktorý ho za vraždu exprimátora 4. augusta tohto roku odsúdil na 25 rokov odňatia slobody. Trest si odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Jeho právny zástupca dnes v záverečnom návrhu navrhol zrušiť rozsudok ŠTS a navrhol, aby odvolací NS Štefana Kaluza spod obžaloby oslobodil. Prokurátor navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné. „Žiadam, aby ma senát oslobodil spod obžaloby, alternatívne vec vrátil na prvostupňový súd,“ vyhlásil zase dnes Štefan Kaluz.

Hlavné pojednávanie sa v tejto kauze začalo na ŠTS 6. júna Vypovedať mal vtedy obžalovaný 31-ročný Kaluz, ktorý to znovu odmietol. Z jeho vyjadrení vyplývalo, že nevraždil. Súd vtedy vypočul manželku zavraždeného politika, ktorá obžalovaného jednoznačne spoznala a potvrdila, že strieľal. Kaluz spoznal aj syn Ildikó Basternákovej aj jeho priateľka, ktorí boli na mieste činu. Basternáka zavraždili 9. júla 2010.

Predtým čelil útoku v marci toho istého roku. Streľbu vtedy prežil bez zranení. Útok pripisoval svojej politickej činnosti. Súd počas tohto týždňa vypočul aj jeho hlavného politického rivala Romana Ostružlíka. Ten tvrdil, že keď sa o Basternákovej smrti dozvedel, dostal strach. Motív vraždy nepozná.

Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluz ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus. Po tom, čo sa údajný páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Štefanovi Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM