Anton Hrachovský Kultúra

Štátny tajomník ministerstva: Zámky by mali zvážiť žiadosť o Európske hlavné mesto kultúry

Štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Konrád Rigó (Most-Híd) je presvedčený, že Nové Zámky uspeli v dotačnom programe Fondu na podporu umenia (FPU) Mesto kultúry s mimoriadne silným a kvalitným projektom.

Ilustračný obrázok k článku Štátny tajomník ministerstva: Zámky by mali zvážiť žiadosť o Európske hlavné mesto kultúry
Foto: Anton Hrachovský

„Som veľmi rád, že ako pridaná hodnota sa v ňom zdôrazňuje aj perspektíva menšín a medzietnická línia,“ dodal o víťaznom projekte Vzdušné Zámky, ktorý okresnému mestu v Nitrianskom kraji vyniesol titul Mesto kultúry 2020.

"Nové Zámky by mali zvážiť aj podanie žiadosti o titul Európske hlavné mesto kultúry, ktoré sa v roku 2026 udelí jednému zo slovenských miest,” domnieva sa štátny tajomník MK SR.

Nové Zámky sa stali slovenským Mestom kultúry 2020 v druhom ročníku dotačného programu FPU, titul získali s projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je oživenie verejných priestranstiev a regenerácia mesta kultúrou, pričom práve kultúrne programy majú pomôcť zmenšiť sociálne rozdiely a rozvíjať medzigeneračný dialóg.

Mesto kultúry 2020 určila hodnotiaca komisia FPU po piatkovej (7.6.) verejnej prezentácii finálových miest, okrem Nových Zámkov sa o titul uchádzali aj Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves. Víťazné mesto získalo na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu v roku 2020 dotáciu vo výške 300-tisíc eur.

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

V rámci prvého ročníka dotačného programu FPU sa slovenským Mestom kultúry 2019 stala Banská Štiavnica s projektom Banská Štiavnica 2019 – Renovácia identity.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM