Anton Hrachovský Samospráva

Starú nemocnicu zrejme čaká predaj: Niektorí poslanci sú za jej odkúpenie mestom

Areál Starej nemocnice na Kapisztóryho ulici v Nových Zámkoch nie je už roky využívaný naplno. Ministerstvo vyhlásilo súťaž na kúpu celého areálu. Po rokoch sa našiel kupca.

Ilustračný obrázok k článku Starú nemocnicu zrejme čaká predaj: Niektorí poslanci sú za jej odkúpenie mestom
17
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Areál starej nemocnice na Kapisztóryho ulici v Nových Zámkoch je na predaj už od roku 2014. Po štyroch rokoch sa našiel záujemca, ktorý vyhovel podmienkam. Kupujúcim má byť miestnym obyvateľom dobre známa firma AMV Slovakia s.r.o.

Správca ponuky, ktorým je Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky, predloží dokumentáciu vrátane kúpnej zmluvy Ministerstvu zdravotníctva, ktoré ich po posúdení a kontrole dodržania zákonného postupu a hospodárnosti nakladania s majetkom štátu predloží na Ministerstvo financií, ktorého súhlas je potrebný k predaju.

V roku 2017 prejavila táto spoločnosť záujem o pozemky v lokalite Dvorská cesta, ktoré boli pôvodne určené na priemyslený park. Plánom investora je však v danej lokalite vybudovať motoristický okruh. Poslanci predaj pozemkov schválili na mestskom zastupiteľstve v decembri 2017.

Najnovšie má AMV Slovakia v hľadáčiku areál starej nemocnice. Ministerstvo tento takmer 3-hektárový areál predáva už niekoľko rokov.

Pôvodne bola v roku 2014 stanovená jeho kúpna cena na 2 770 000 eur, no za posledné štyri roky sa kupca nenašiel. Ľady sa pohli až v auguste 2018, keď bola vypísaná elektronická aukcia, podľa ktorej má predmetný areál hodnotu už iba 1 820 000 eur. Krátko po spustení však bola stiahnutá, keďže v znaleckom posudku bola chyba. A tak až v septembri 2018 bola vyhlásená súťaž s aktuálnou cenou 1 780 000 eur.

Na kúpu areálu nemocnice prišla výberovej komisii iba jediná ponuka spĺňajúca podmienky. Komisia poverená Radou riaditeľov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky v októbri odporučila prijať ponuku firmy AMW Slovakia.

Niektorí z terajších poslancov však chcú, aby o osude areálu rozhodlo nové vedenie mesta po voľbách.

Zastupiteľstvo a petícia

Časť poslancov mestského zastupiteľstva chce, aby bol areál dodatočne ponúknutý na odkúpenie mestu. Minulý týždeň sa rozhodli otvoreným listom požiadať primátora (24. októbra) a aktuálnych poslancov (23. októbra) o zvolanie mestského zastupiteľstva. Cieľom je dať novým poslancom príležitosť rozhodnúť o osude areálu nemocnice. „Chceli by sme dať možnosť novozvolenému mestskému zastupiteľstvu rozhodnúť o kúpe starej nemocnice,“ povedal jeden z poslancov a iniciátorov snahy Ivan Katona.

Na zvolanie zastupiteľstva je potrebných 9 z 25 podpisov aktuálnych poslancov. Zatiaľ sa ich našlo len 8. Ak sa chýbajúci hlas nenájde, stretnutie môže iniciovať aj samotný primátor.

K situácii sa vyjadril aj primátor Otokar Klein. „Po obdržaní otvoreného listu som na druhý deň kontaktoval príslušné ministerstvo, ktoré som požiadal o dočasné pozastavenie predaja. Tiež nemám problém zvolať ohľadom tejto témy stretnutie poslancov,“ povedal pre NoveZamky24.sk počas nedávneho Klobfestu Klein.

Okrem primátora kontaktovala časť poslancov so žiadosťou o pozastavenia predaja i ministerstvo zdravotníctva. V pondelok 29. októbra zaslali ministerke Andrei Kalavskej petíciu s takmer 500 podpismi.

V priloženej fotogalérii nájdete otvorený list adresovaný primátorovi mesta a poslancom. Tiež sa môžete pozrieť, ako vyzerá areál nemocnice dnes.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Otvorený list primátorovi Nových Zámkov
17
Galéria
Zdroj: FB ´Za Nové Zámky´
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM