Anton Hrachovský Samospráva

Športové dotácie dostali v Zámkoch nateraz stop: Päť klubov obišlo naprázdno

Príbeh rozdeľovania mestských dotácií v Nových Zámkoch má za sebou ďalšiu kapitolu. Tentoraz však s prekvapivým koncom.

Ilustračný obrázok k článku Športové dotácie dostali v Zámkoch nateraz stop: Päť klubov obišlo naprázdno
Foto: Anton Hrachovský

Peňazí je v novozámockých športových kluboch stálo málo a tak na ostatnom zastupiteľstve prišlo viacero z nich so žiadosťou o dotačnú výnimku. Poslanci ich žiadosti, až na dve výnimky, zamietli.

Zamietnuté dotácie

O dotáciu sa na poslednom zastupiteľstve uchádzalo sedem športových klubov. Päť z nich (AEROKLUB Nové Zámky, HC Štart Nové Zámky, OZ Hokej Nové Zámky, FKM Nové Zámky a Atletický klub Nové Zámky) so žiadosťou neuspelo, v hlasovaní podporili poslanci iba Športový klub nepočujúcich (2 700 eur) a vodákov zo SPORT CLUB SLOVAKIA (1 000 eur).

Celková suma, ktorú kluby požadovali, činila dokopy takmer 338-tisíc eur. Mestská rada z toho odporučila poslancom schváliť celkovo 250-tisíc.

Jediné dva kluby, ktoré so svojou žiadosťou uspeli boli Športový klub nepočujúcich a vodáci zo SPORT CLUB SLOVAKIA.

Prekvapená bola poslankyňa Malperová, ktorá podľa svojich slov doteraz netušila, že už vyše roka v Nových Zámkoch vďaka Sport Clubu Slovakia opäť funguje lodenica. Poslanci sa zhodli, že systém rozdeľovania financií nie je nastavený správne.

Pre úplnosť dodávame, že :

  • AEROKLUB Nové Zámky – požadovaných 27 500 eur, poslanci schvaľovali 10 000 eur – neschválili
  • HC Štart Nové Zámky – požadovaných 51 660 eur, schvaľovalo sa 37 500 eur – neschválené
  • OZ Hokej Nové Zámky – požadovaných 200 000 eur, schvaľovalo sa 145 000 eur – neschválené
  • FKM Nové Zámky – požadovaných 50 000 eur, schvaľovalo sa 20 000 eur – neschválené
  • AC Nové Zámky – požadovaných 6 000 eur, schvaľovalo sa 4 800 eur – neschválené
  • Športový klub nepočujúcich – požadovaných 2 704, 93 eur, schvaľovalo sa 2 700 eur – schválené
  • SPORT CLUB SLOVAKIA – požadovaných 4 950 eur, schvaľovalo sa 1 000 eur – schválené

Rozhodujú známosti?

„Otázka je, že načo máme VZN o dotáciách, keď absolútne nie je dodržiavané. Komisia športu navrhuje neskutočné veci. Navrhuje prerozdeliť dotácie subjektom, ktorým nemôžu byť prerozdelené. Načo funguje mestská kontrola, keď sa nezistia elementárne veci?“ pýtal sa poslanec Ivan Katona odvolávajúc sa aj na správu hlavného kontrolóra, ktorý preveril hospodárenie vo futbalovom klube FKM Nové Zámky. „Dotácie by sa nemali prideľovať na základe nejakého princípu ´poznám a som kamarát´. Toto je jednoducho spôsob, ako si pretlačiť svoje veci. Kto tu nemá kamaráta alebo známeho, nemá šancu,“ dodal Ivan Katona.

„Ideme hlasovať o 200-tisícových dotáciách do čiernych dier a potom budeme hlasovať, že musíme zrušiť prostriedky, ktoré vyzbierala škola na to, aby sa urobil jeden úbohý prechod z budovy do budovy. Nie je vám to trápne?,“ pýtal sa druhý z Katonovcov – Gabriel.

Podporovať mladých, nie profesionálov

„Myslím si, že mesto nemá podporovať profesionálny šport, ale malo by podporovať deti a to v plnom rozsahu. Aby rodičia nemuseli doplácať na športovanie svojich detí. Je to podľa mňa nemorálne, aby rodičia platili športovým klubom za to, že tam deti športujú a tieto športové kluby si potom financujú profesionálnych hráčov. Samozrejme, česť výnimkám,“ vyjadril nesúhlas so súčastným fungovaním klubov Ivan Katona. Zároveň podotkol, že okrem priamych finančných dotácií požívajú kluby od mesta i nefinančnú podporu.

K športovým dotáciám, konkrétne futbalovému klubu sa vyjadrila aj poslankyňa Anna Rošková. Spomenula stretnutie s rodičmi mladých futbalistov, na ktorom jej mali rodičia referovať, že každý mesiac platia za dieťa 15 eur, v zimných mesiacoch je to z ich vlastnej iniciatívy až 20 eur. Zároveň počas zimy platia rodičia prenájom telocviční. Podľa Roškovej slov tak robia rodičia preto, že klub základným školám telocvične nezaplatil.

„Pripadá mi to tak, že čím viac mám v zastupiteľstve ľudí, ktorí rozhodujú o dotáciách, tým mám bližšie k dotáciám. Čim mám viac zástupcov v športovej komisii, tým mám viac priestoru dostať sa k dotáciám,“ reagovala na tému hospodárenia vo futbalovom klube poslankyňa Helena Bohátová. Faktom však je, že zrovna tento klub v športovej komisii zástupcu nemá. V jeho štruktúrach je však viacero poslancov.

„Máme tu organizácie, ktoré budú žiadať o dotácie každé dva mesiace. Zdá sa mi to nelogické, nesúmerné, nespravodlivé voči ostatným,“ vyjadril sa ďalší z poslancov Martin Starzyk, ktorý dodal, že sa mu zdá, akoby pravidlá na prideľovanie dotácií neexistovali.

Riešenie – športové poukážky?

Čiastočným riešením problému s dotáciami by mohli byť športové resp. kultúrne poukážky pre deti a mladých. Deti resp. ich zákonní zástupcovia by si mohli sami vybrať, ktorý klub podporia. Záujem o tento krok prezentoval i primátor Otokar Klein, ktorý podotkol, že mesto pripravuje návrh takéhoto riešenia na september.

„Mesto pripravuje takýto materiál, aby sme sa upriamili na podporu detí, detských klubov, súborov a tak ďalej. Väčšina dotácií by mala smerovať deťom. Na september bude takýto materiál pripravený,“ povedal Klein.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM