Rastislav Búgel Samospráva

Smer v krajských voľbách podporí Belicu: SDKÚ s ním koalíciu nevytvorí!

Strana SDKÚ-DS v jesenných krajských voľbách v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) do koalície so Smerom-SD nepôjde. Potvrdil to líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ilustračný obrázok k článku Smer v krajských voľbách podporí Belicu: SDKÚ s ním koalíciu nevytvorí!
Zdroj: TASR

„My ako strana sme vo februári pristúpili k tomu, že chceme všade stredopravé koalície ako alternatívu voči Smeru-SD a vyzvali sme k tomu aj partnerov,“ povedal Frešo s tým, že v tomto režime pracujú aj krajské stranícke štruktúry. „V Nitre to bolo ťažké rozhodnutie, bola tam dve volebné obdobia tzv. slovenská koalícia, ale nakoniec to ide v línii, akú presadzuje nové vedenie strany. V žiadnom kraji nepôjdeme so Smerom,“ deklaroval.

Európska anomália

SDKÚ-DS už v NSK rokuje o vytvorení koalície s ďalšími stredopravými stranami, ako SaS, Most-Híd, OKS či NOVA – Dohoda. Kto bude spoločným kandidátom na župana, je podľa Freša vecou krajskej štruktúry. Na otázku, ako hodnotí skutočnosť, že do koalície so Smerom-SD napriek výzvam ide KDH v Nitre aj Banskej Bystrici, Frešo priamo neodpovedal. „Volič SDKÚ-DS musí mať možnosť si vybrať. Je tiež anomália v rámci európskych pravicových strán, aby chodili do predvolebných koalícií s ľavicou v regionálnych voľbách. Zároveň SDKÚ-DS je alternatívou voči ľavici, a preto musí ísť príkladom a nebude tvoriť predvolebné koalície so Smerom-SD,“ dodal Frešo.

Podporujú Belicu

Kresťanskí demokrati sa dohodli so Smerom-SD v NSK už skôr. Spoločne podporujú dlhoročného nitrianskeho župana Milana Belicu. V tomto volebnom období v NSK vládne tzv. slovenská koalícia strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM