Anton Hrachovský Rôzne

Slovensko má novú ombudsmanku: Pochádza z Nových Zámkov

Poslanci Národnej rady SR odovzdali nominantke koaličného Mostu-Híd v tajnej voľbe 75 hlasov. Vo funkcii nahradí Janu Dubovcovú.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má novú ombudsmanku: Pochádza z Nových Zámkov
Zdroj: TASR

Novou ombudsmankou bude profesorka Mária Patakyová (na snímke), ktorá pôsobí v súčasnosti ako prorektorka na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave so zameraním na legislatívu. Na post verejného ochrancu práv ju navrhol Most-Híd so súhlasom i podporou svojich koaličných partnerov – Smeru-SD a SNS.

V oblasti ľudských práv pôsobí ako zástupca Univerzity Komenského (UK) v Európskom medziuniverzitnom centre, prostredníctvom ktorého sa realizuje študijný program zameraný na ľudské práva a demokratizáciu. Venuje sa aj európskemu právu a je aktívnou advokátkou. Vo funkcii nahradí Janu Dubovcovú, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

Rodáčka zo Zámkov

Mária Patakyová sa narodila 14. mája 1963 v Nových Zámkoch, kde vyštudovala gymnázium. V roku 1985 absolvovala štúdium práva na Právnickej fakulte UK s cenou rektora UK. Internú ašpirantúru v odbore hospodárske právo ukončila v roku 1992, v roku 2000 sa habilitovala na docentku v odbore obchodné právo, v roku 2010 bola po inauguračnom konaní na Univerzite Komenského vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo.

Skúsenosti zo zahraničia

Na Právnickej fakulte UK pôsobí od roku 1986, pričom v rokoch 2003–2011 zastávala pozíciu prodekanky pre zahraničné vzťahy a grantovú politiku. V rokoch 1995–2007 absolvovala štyri zahraničné študijné pobyty – v Taliansku, Spojených štátoch amerických, Grécku a v Spojenom kráľovstve. V roku 2007 úspešne ukončila dvojročný program Cambridge Diploma in Introduction to English and European Law. Bola členkou predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (2006–2009), v súčasnosti je členkou rady APVV pre spoločenské vedy, členkou predsedníctva European C-Law (Krakov, Poľsko), členkou za SR v European Academy of Private Lawyers (Pavia, Taliansko) a členkou za SR v European Model Company Act Group a i. Od februára 2011 je prorektorkou Univerzity Komenského v Bratislave. Je rozhodkyňou Stáleho rozhodcovského súdu Slovenskej bankovej asociácie pre rozhodovanie obchodných sporov.

Bude kontrolovať výkonnú moc a obhajovať ľudské práva

Odborníčka na obchodné právo sa podieľala aj na tvorbe legislatívnych návrhov, ktoré schvaľovala Národná rada Slovenskej republiky. Participovala na príprave zákona, ktorým sa harmonizovala úprava s komunitárnym európskym právom a na príprave zákona o obchodnom registri. V roku 2015 sa neúspešne uchádzala o post doplnkovej sudkyne Všeobecného súdu EÚ.

Vo funkcii ombudsmanky chce Mária Patakyová dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Má záujem zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana, podporiť jeho nezávislosť a posilniť spoluprácu s inštitúciami zameranými na ľudské práva. Chce sa zamerať na ochranu osôb obmedzených na slobode, na dodržiavanie ľudských práv seniorov a mieni sledovať aj prieťahy v súdnom konaní. Zdôrazňuje aj potrebu upozorňovať na kvalifikované nedostatky. Chce dosiahnuť rešpektovanie úradu ombudsmana.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM