Viera Sýkorová Rôzne

Slovenské školy na juhu Slovenska sú diskriminované

Slovenské školy na juhu Slovenska sú diskriminované. Tvrdí to podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Most-Híd považuje jeho vyjadrenie za tendenčné.

(TASR) – „Slovenská škola má často oklieštené možnosti pre svoju žiaducu existenciu. Súčasné pravidlá cez normatívy na žiaka, nie v kombinácii na triedu, vytvárajú podmienky pre vzrastajúcu diskrimináciu práve slovenského národného školstva. Slovenské školstvo na národnostne zmiešanom území slovenského juhu nie je chránené, hoci je v tomto prostredí často v menšinovom postavení,“ uviedol pre TASR Čaplovič.

Myslí si, že je žiaduce chrániť a garantovať rozvoj nielen národnostného školstva, ale aj slovenského národného školstva v prostredí, kde žijú Slováci v menšine. „Platiť by mal rovnaký princíp, lebo inak bude na juhu Slovenska pokračovať systematická maďarizácia tohto regiónu,“ zdôraznil. O problémoch slovenských škôl sa Čaplovič podľa vlastných slov presvedčil aj v Komárne, kde má slovenská základná škola na Pohraničnej ulici existenčné problémy.

„Sú tu aj ďalšie problémy so slovenskými školami z Dunajskej Stredy či Svodína,“ vymenoval s tým, že iste to nie sú ojedinelé príklady vzťahu štátu a samosprávy k slovenskému národnému školstvu na južnom Slovensku. „Zastavenie existujúcej asimilácie a doslovnej likvidácie slovenského školstva si preto žiada rozhodné kroky prostredníctvom zmenenej legislatívy financovania týchto škôl,“ myslí si podpredseda Smeru-SD.

Dodal, že školstvo musí podporovať nielen vzdelávanie v jazyku národnostných menšín, ale v podobných prípadoch aj vzdelávanie na slovenských národných školách. „Samozrejme, s výrazným zvýšením hodín komunikatívnej výučby slovenského jazyka na národnostných školách, lebo inak slovenčina ako úradný jazyk a Slováci v tomto prostredí budú už len minulosťou,“ uzavrel.

„Už sa stopercentne blížia voľby, lebo tí politici, od ktorých sme boli zvyknutí aj v minulosti, začali riešiť maďarské otázky,“ reagoval pre TASR predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos s tým, že Čaplovičove vyjadrenia sú tendenčné. Most-Híd nevidí problém v tom, či je škola maďarská, alebo slovenská, ale v tom, či je malá, alebo veľká. „Zmeňme legislatívu tak, aby sme pomohli všetkým malým školám bez rozdielu vyučovacieho jazyka,“ doplnil Solymos.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM