Anton Hrachovský Futbal

Slovenská futbalová ikona Anton Dragúň: Nové Zámky sú športovo-zánikové mesto

K problematike novozámockého futbalu, ktorý zápasí s existenčnými problémami, sa vyjadril i bývalý vynikajúci futbalista a tréner Anton Dragúň. Čo si myslí o športe v našom meste a špeciálne o futbale?

Ilustračný obrázok k článku Slovenská futbalová ikona Anton Dragúň: Nové Zámky sú športovo-zánikové mesto
Foto: Anton Hrachovský

Iniciátorom myšlienky stretnutia vedenia mesta Nové Zámky a futbalovej verejnosti bol na popud rozhnevaných rodičov mladých futbalistov bývalý slovenský vynikajúci futbalista a tréner, rodák z Bánova, Anton Dragúň.

Po stretnutí sme sa s Antonom Dragúňom na chvíľku porozprávali. Zaujímali nás tri základné okruhy. Ako vidí Dragúň súčastnú situáciu v novozámockom futbale, čo pri takomto (aktuálnom) vývoji futbalu v Nových Zámkoch hrozí a tiež ako ďalej…

Ako vy vidíte súčastný stav novozámockého futbalu?

Je to len dôkaz toho, že Nové Zámky sú športové mesto. Ja som to zažil. Pred rokmi som tu hral za Nové Zámky ešte federálnu druhú ligu. Na Sihoti bolo vtedy 5-tisíc ľudí. To bolo pred rokmi, potom to potvrdzovala hádzaná a teraz hokej. Vychádzam z toho, že toto je fakt športová oblasť. Aj Komárno, aj Dunajská Streda a Nové Zámky sú typické tým, že keď sa tu niečomu darí, ľudia prídu. To treba jednoducho rešpektovať. A tí, čo sú volení, tí musia rešpektovať svojich voličov.

Čo sa teda od tých čias zmenilo?

Je tragédia, že sa tu nestaráme o základné veci, nestaráme sa o mládež. Kam tie deti pôjdu? Veď tu je 200 až 300 detí, ktoré môžu skončiť na ulici. Hádzaná to isté, hokej podobné. Atléti detto. Veď to je krása pozerať na tie deti, ako sa bavia na štadióne. Treba to podchytiť, to je základ. Toto ma naozaj trochu irituje, že v tomto smere sa málo robí. My sme fakt jedno športovo – zánikové mesto. Tu sa od čias, kedy bola odovzdaná športová hala Milénium, neinvestovalo do ničoho. Keby nebolo pána Suchardu, už možno búrame zimný štadión. Preto sa musíme učiť a hovorím, aby sme sa učili od skúsených. Napríklad od ľudí v Michalovciach. My nemôžeme stavať na takých ´bláznoch´, čo do športu dávajú vlastné peniaze.

Čo navrhujete?

Musíme sa učiť od okolitých krajín. Maďari nám utekajú, tí urobili pre podnikateľov zákon, vybrali päť druhov športov a maďarskí podnikatelia majú možnosť tieto športy podporiť, čo sa im následne vráti. A my sa od nich neučíme. Primátor musí s takýmto návrhom prísť, napríklad na stretnutí ZMOS. Ja som niekoľko rokov chodil do Národnej rady a tam sme bojovali o to, aby sa sa čiastka, ktorá voľakedy putovala na šport z Tiposu, vrátila späť klubom. Ale žiadna vládna garnitúra to neurobila. Im to vyhovuje.

O akej čiastke sa bavíme?

Tu sa bavíme, po prepočte na koruny, o miliarde korún. Z toho mohlo byť postavených každý rok 30 tribún, medzi nimi aj tá novozámocká. A toto nám chýba. Vedenie mesta musí o tieto financie bojovať, inak to tí podnikatelia sami neutiahnu. Jedného dňa stratia nervy a to nielen v Nových Zámkoch. Kluby zo súťaží odstupujú, nechcú sa do nich prihlasovať. Je faktom, že Nové Zámky sú športovo-zánikové mesto.

Čo hrozí novozámockému futbalu pri takomto (doterajšom) vývoji?

Bola by tragédia, ak by to pokračovalo ako posledných 12 rokov. To bola katastrofa. Ja hovorím stále, tak ako som sa ja ako tréner učil od lepších a skúsenejších, tak by sme sa mali učiť aj teraz. Bol som členom športovej komisie a tie peniaze, čo sme dostávali, nestačili ani na základnú prevádzku. Stále hovorím, nemôžeme dvoma pecňami chleba nasýtiť 100 bezdomovcov. Nemôžeme ísť smerom, akým sme sa uberali posledné roky. Toto musí nové vedenie mesta rešpektovať.

Ako ďalej? Aké by mali byť najbližšie kroky vedenia?

Jednoznačne musí vedenie mesta urýchlenie zasiahnuť a legislatívne to dať do poriadku. Aby to bolo všetko v rýchlom slede. Veď na Slovenku je odovzdaných do užívania 69 ihrísk s umelým trávnikom a osvetlením. A tu o tom nie je ani len reč. Tú umelú plochu by bolo možné využívať aj v januári, februári, už totiž nebýva polmetrový sneh. A tak by sa šetrila hlavná hracia plocha, aj tá tréningová. Využijú to deti, atléti aj hádzanári. Od rána 7.-8. hodiny do večera do 9-tej to môže fungovať.

A keď tam bude aj umelé osvetlenie, prídu sem hrať aj okolité dediny a môžeme tak inkasovať peniaze a mať z toho zisk. Toto mi tu veľmi chýba, že sa od nikoho takýmto veciam neučíme. Keď som bol v športovej komisii, nie raz som navrhoval, že poďme, napr. do Rimavskej Soboty, do Martina, do Michaloviec a moji známi nám ukážu, ako sa to robí. Bez urážky, ale táto, ani ´minulá´, budova Mestského úradu nie je ´športová´.

Môže vás zaujímať:

Veľké problémy novozámockého futbalu: Svoje si povedal i známy Ladislav Borbély, VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM