Anton Hrachovský Správy

Slávnostné ceny Nových Zámkov sú rozdané: Primátor vybral desiatku laureátov

Po oceneniach, o ktorých rozhodli poslanci, sa dostal na rad aj primátor. Ten určil hneď niekoľko osobností a firiem z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostné ceny Nových Zámkov sú rozdané: Primátor vybral desiatku laureátov
Zdroj: Castrum Novum Online

Tak ako každý rok, aj v roku 2019 sa dostalo ocenenia Novozámčanom, resp. obyvateľom nášho mesta, pôsobiacich v rôznych oblastiach profesného či spoločenského života. Ich spoločným znakom je vždy šírenie dobrého mena mesta a to nielen doma ale aj v zahraničí.

O oceneniach Pro Urbe a In Memoriam rozhodli už začiatkom septembra novozámockí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Ostalo tak čakať, koho si pre Cenu primátora vyberie sám prvý muž Nových Zámkov.

Ceny Pro Urbe a In Memoriam

Poďme si však zrekapitulovať všetky osobnosti, ktorým sa v roku 2019 dostalo pocty. Cena Pro Urbe sa ušla pedagogičke a zakladateľke Matičiariku Kataríne Fučíkovej, bývalému atlétovi a ešte stále rozhodcovi a funkcionárovi Tomášovi Muzikovi a tiež Základnej umeleckej škole Nové Zámky, ktorá v roku 2019 oslavuje 85. výročie svojho založenia.

Pocty v podobe zisku Ceny In Memoriam sa dostalo známemu umelcovi Jurajovi Melišovi.

Cena primátora

Cenu primátora udeľuje prvý muž mesta na základe vlastného uváženia. V roku 2019 sa ju rozhodol udeliť prvému dieťaťu narodenému v roku 2019, šiestim osobnostiam, dvom firmám a urgentnému príjmu nemocnice.

Zoznam laureátov Ceny primátora za rok 2019:

  • Mateo Kopiš – prvý Novozámčan narodený v roku 2019.
  • Páter fr. Kovalcsik Cirill – Františkán Páter Cirill prichádza od roku 2002 do Nových zámkov každý víkend a počas cirkevných sviatkov z maďarského mesta Szentendre. Okrem sviatočných, ekumenických a pravidelných maďarských bohoslužieb bežného liturgického roka sa každoročne zúčastňuje aj adventných koncertov františkánov v našom meste.
  • Gastro-Hall, s.r.o. – Jediná slovenská spoločnosť zaoberajúca sa výrobou gastronomických technológií na tepelné spracovanie potravín pre stravovacie prevádzky.
  • Jozef Antalík – Bývalý primár oddelenia rádiodiagnostiky v nemocnici v Nových Zámkoch, kde pracoval od roku 1956. V roku 1964 bol v nemocnici v Berlíne, v tom čase, vymenovaný za najmladšieho primára. V tom istom roku mu bolo udelené štátne vyznamenanie za vynikajúcu prácu.
  • Marcel Štefánik – z Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, kde vedie agendu, ktorá rozvíja prácu vo viac ako 191 krajinách sve­ta.
  • Pavol Abrhan – Jeho život je spätý s prácou s mládežou. Stal sa členom Výboru na ochranu nespravodlivo stíhaných a Hnutia za občiansku slobodu. Bol spolupracovníkom zakladateľa Kresťansko-demokratického hnutia a poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (2002–2016).
  • TPD Transport, s.r.o. – Spoločnosť, ktorá od roku 1999 poskytuje služby medzinárodnej tuzemskej prepravy tovaru. Cenu primátora mesta získala za úspešný rozvoj dopravy a dlhoročné pôsobenie v oblasti stabilného zamestnávateľa v meste.
  • Urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch – Cenu získal za dlhoročné pôsobenie v oblasti poskytovania odbornej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti.
  • Katarína Danková – Vo volebnom období 1994 – 1998 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva. Angažuje sa v oblasti pomoci seniorom. Od roku 2013 je hospodárkou.

Okrem Ceny Pro Urbe, Ceny In Memoriam a Ceny primátora sa v Nových Zámkoch zvykne udeľovať aj titul Čestný občan. Rozhodujú o ňom poslanci a toto ocenenie v roku 2019 udelené nebolo. Jediný kandidát, 95-ročný pedagóg Marcel Prohászka, totiž nezískal dostatočný počet 13 hlasov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM