Anton Hrachovský Správy

Slanina napadnutá listériou: Čo ukázali testy vykonané v Nových Zámkoch?

Analýzou sa podľa veterinárov v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej na východe Slovenska zistila prítomnosť Listerie monocytogenes. Výsledky prinieslo certifikované laboratórium v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Slanina napadnutá listériou: Čo ukázali testy vykonané v Nových Zámkoch?
Zdroj: TASR

V závode spoločnosti Mecom Group v Humennom začali v piatok s hĺbkovými sanitačnými opatreniami. Súvisia s predošlými zisteniami lokálnej Regionálnej a veterinárnej správy. Analýzou sa totiž podľa veterinárov v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej v tomto závode zistila prítomnosť Listerie monocytogenes. Tzv. ´kontravzorky´ boli po odobraní poslané na rozbor do Nových Zámkov.

Najprv dve pozitívne vzorky

Ako informovala Eva Sziglová zo spoločnosti, opatrenia sa uskutočňujú koncom týždňa, keďže cez víkendy je v závode pravidelne odstavená výroba. Vykonávajú ich v súčinnosti s RVPS v Humennom. Ide o sanitáciu všetkých zariadení, priestorov a pracovných pomôcok, filtrov vo vzduchotechnike i medzistropných priestorov. Súčasťou hĺbkových hygienických opatrení je využitie nových vysoko účinných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov počas sanitácie, ale aj germicídnych lámp počas nočných zmien.

Podľa Sziglovej bola spoločnosť koncom novembra informovaná RVPS v Humennom, že z odobratých 65 testovaných vzoriek z 13 výrobkov v tamojšom závode, boli dve vzorky z dvoch výrobkov označené ako pozitívne na výskyt baktérie Listeria monocytogenes. O týchto zisteniach informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR, výrobky sa sťahovali z trhu.

Kontravzorky v Nových Zámkoch

Sziglová ďalej uviedla, že z rovnakých produktov boli zároveň odobraté „kontravzorky“ a poslané do certifikovaného laboratória Eurofins v Nových Zámkoch. „Žiadny pozitívny nález uvedenej baktérie sa v týchto vzorkách nepotvrdil. Napriek tomu spoločnosť Mecom Gorup pristúpila k preventívnemu stiahnutiu uvedených výrobkov z trhu a zvýšila intenzitu hygienických opatrení,“ doplnila.

Podľa jej ďalších slov sa v ich závodoch dodržiavajú všetky hygienické a iné požiadavky na zariadenia či postupy, pričom mikrobiologické ukazovatele vo výrobkoch podliehajú pravidelným kontrolám.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM