Anton Hrachovský Futbal Samospráva

Skončí sa jedna etapa? Radnica uvažuje o predaji futbalového štadióna L.Gancznera

Na mestskom zastupiteľstve odznel plán odpredať objekt futbalového štadióna v centre mesta. Názory poslancov sa opäť rôznia.

Ilustračný obrázok k článku Skončí sa jedna etapa? Radnica uvažuje o predaji futbalového štadióna L.Gancznera
Zdroj: Mesto Nové Zámky / Dnes24.sk

Zdá sa, že časť novozámockých poslancov bude rozdeľovať aj názor ako postupovať s futbalovými štadiónmi na Sihoti a L.Gancznera v centre mesta. Na júnovom zastupiteľstve odznela opäť úvaha vybudovať na Sihoti viacšportový areál.

Predaj Štadióna L. Gancznera

„Aktuálne mesto obhospodaruje dva športové (futbalové – pozn. red.) objekty, pričom oba sú v katastrofálnom stave. Existuje možnosť získať finančné podpory od príslušných vládnych organizácií a športových zväzov,“ uviedol na začiatok poslanec Ladislav Borbély, ktorý prišiel s návrhom zaoberať sa predajom objektu Štadióna L. Gancznera.

Mať dva štadióny v Nových Zámkoch je podľa Borbélyho zbytočné, s čím súhlasila aj časť poslancov. „Myslím, že je najlepším variantom, ak sa bude mesto starať o vlastný objekt, pretože náš región nie je tak silný na kapitálovo silných jedincov, ktorí by dokázali vstúpiť do tohto prostredia reálne objekt športovo zhodnotiť,“ vysvetľoval zámer Ladislav Borbély. „Toto mesto nemá na to, aby sa staralo o dva futbalové štadióny,“ dodal Borbély a podotkol, že v prípade predaja objektu L.Gancznera musí byť všetko transparentné.

Podľa časti poslancov by mal byť predaj objektu so štadiónom L.Gancznera až posledným krokom k zabezpečiu financií pre Sihoť 2020.

Druhý názor hovorí o predaji v prvej fáze a následnej investícii do Sihoti. Prostriedky z predaja L. Gancznera by sa doplnili o štátne a zväzové príspevky.

Na Štadióne L.Gancznera aktuálne hrávajú súťažné zápasy hráči A-tímu FKM Nové Zámky a niektoré mládežnícke výbery. Tiež sa hrá v jeho areáli hokejbalová liga. Na Sihoti zas pôsobia mládežníci FKM, ženský klub Union, atléti a gymnasti.

Vytvorenie pracovnej skupiny

Poslanci na návrh Ladislava Borbélyho odobrili vznik pracovnej skupiny, ktorá má mať na starosti vytvorenie podmienok pre verejnú obchodnú súťaž, ktorou by sa mal objekt predať.

Jej členmi sú poslanci Jaromír Valent, Ivan Katona, vedúci majetkovoprávneho oddelenia radnice Gabriel Závodský, člen komisie majetkoprávnej a verejného poriadku Vladimír Lamačka. Športovú stránku pracovnej skupiny má reprezentovať Ladislav Borbély.

Svoje centrum by mali mať na Sihoti podľa zámeru futbal, malý futbal, ľahká atletika, hokejbal či gymnastika.

Projekt Sihoť 2022

Borbély tiež odprezentoval predbežnú vizualizáciu projektu. Finálne riešenie by sa od nej malo líšiť. Má v ňom byť zahrnutý zrekonštrovaný futbalový štadión aj s krytou tribúnou a atletickými dráhami. Do areálu majú patriť aj dve tréningové ihriská – jedno s umelou a druhé s prírodnou trávou a jedno menšie ihrisko.

Veľké parkovisko, ktoré možno vidieť na vizualizácii na strane od Tyršovej ulice, nemá v reálnom projekte podľa Borbélyho figurovať. „To všetko ostáva zeleňou,“ povedal primátor Otokar Klein. Na parkovanie by sa podľa návrhu mohla využiť plocha, kde Arriva plánuje svoje záchytné parkovisko. „Ide len o návrh, z ktorého by sa možno mohlo vychádzať. Nie je to žiaden realizačný projekt,“ dodal primátor.

Ak by malo prísť k realizácii projektu na Sihoti, náklady sa podľa prvých odhadov pohybujú okolo 4–5 miliónov eur.

Podľa časti poslancov by mal byť predaj objektu so štadiónom L.Gancznera až posledným krokom k zabezpečiu financií pre Sihoť 2020.

„To je tak závažný materiál, ktorý nám nebol poslaný dopredu, že rozhodnúť sa teraz z fleku je veľmi ťažké,“ vyjadril sa poslanec Ivan Katona, ktorý navrhol dať obyvateľom na výber, čo by sa malo s pozemkom „Sigmy“ stať. Dodal, že pri prípadnom predaji by malo mesto žiadať viac než je znalecký posudok.

Odzneli aj návrhy, aby si mesto namiesto predaja štadióna L. Gancznera vzalo úver a z objektu, kde stojí Štadión L. Gancznera, spravilo napríklad mestský park.

Vedúci majetkovoprávneho oddelenia na radnici Gabriel Závodský povedal, že znalecký posudok na pozemok, na ktorom stojí štadión L. Gancznera, aj s prislúchajúcimi nehnuteľnosťami, znie na 2 milióny eur.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM