Anton Hrachovský Samospráva

Školáci v Zámkoch sa učia narábať s odpadom: Do výzvy sa zapojili všetky triedy v meste

Novozámockí školáci budú získavať návyky na triedenie odpadu aj v rámci vyučovania. Zapojili sa totiž do celoslovenskej výzvy.

Ilustračný obrázok k článku Školáci v Zámkoch sa učia narábať s odpadom: Do výzvy sa zapojili všetky triedy v meste
10
Galéria

Do 3. ročníka celoslovenského projektu Ministerstva životného prostredia Triedim Triediš Triedime určeného žiakom 1. až 4. ročníka základných škôl sa zapojilo všetkých 71 tried v Nových Zámkoch.

Triediť budú aj mladí Zámčania

Cieľom projektu je podporiť u detí budovanie návykov smerujúcich k ochrane životného prostredia. Každá zo zúčastnených tried získa triediaci set s informačnou tabuľou, farebné tašky na triedenie troch najčastejšie sa vyskytujúcich odpadov (plast, papier, sklo) a manuál pre pedagógov. Mestu tak nevzniknú na realizáciu žiadne finančné náklady.

Novozámockí školáci sa do projektu zapojili na popud poslanca Štefana Danisa. „Moja iniciatíva sa stretla s ústretovým prístupom zo strany vedenia mesta a jeho zamestnancov. Triediace sety doposiaľ dodané neboli, ich distribúcia bude prebiehať do konca mesiaca jún 2019, avšak základným školám už boli medzitým mestom za účelom triedenia dodané 1100 litrové kontajnery na plasty,“ uvádza poslanec Štefan Danis.

„Zapojenie detí na prvom stupni základných škôl do enviromentálnej výchovy, vzdelávania a osvety považujem za kľúčové vzhľadom k našej budúcnosti a prostredia, v akom budeme my resp. naše deti žiť. Moja filozofia spočíva v tom, že deti budú môcť triediť priamo fyzicky v triede a v priebehu niekoľkých týždňov získajú žiadané návyky, ktoré prenesú aj do domácnosti. Budú sa nimi riadiť po celý svoj život a učiť enviromentálnej gramotnosti ďalšie generácie. Priznajme si, my dospeláci nejdeme vždy dobrým príkladom a máme rezervy ako v separácii, tak aj starostlivosti o svoje okolie a životné prostredie. Ja osobne by som mohol triediť zodpovednejšie. Budem sa o to snažiť, keďže vidím a som zhrozený, koľko odpadu sa za jeden deň dá vyprodukovať v jednej domácnosti,“ vysvetlil Danis.

Ide podľa neho o úplne jednoduchý vzorec. „Čím viac vytriedime a zrecyklujeme, tým menším objemom odpadu zaťažíme životné prostredie a v konečnom dôsledku budeme aj menej platiť za odpad,“ dodal Danis.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vynovené kontajneroviská v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM