Anton Hrachovský Samospráva

Skládkovanie odpadov zdražie: Medzi štátnymi prioritami sú i Nové Zámky

Ministerstvo životného prostredia sa rozhodlo, že prijatými krokmi zlepší stav enviromentálneho prostredia. V jeho plánoch figuruje i projekt týkajúci sa nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Skládkovanie odpadov zdražie: Medzi štátnymi prioritami sú i Nové Zámky
Zdroj: TASR

Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Výsledkom má byť zlepšenie stavu životného prostredia na Slovensku. Tunajšie poplatky patria podľa slov ministra životného prostredia Lászla Sólymosa medzi najnižšie v Európskej únii. Uloženie tony odpadu stojí od 4,98 do 9,96 eura.

Dôraz aj na rušňové depo v Nových Zámkoch

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky si stanovilo za cieľ zlepšiť enviromentálny stav krajiny. Top prioritou je tento rok pre zodpovedných na ministerstve odštartovanie práce na novej enviromentálnej stratégii. Jednou z priorít je i rušňové depo v Nových Zámkoch. V súčasnosti je v systéme spomínaných záťaží evidovaných 1758 lokalít, z toho potvrdených je 298. Slovensko môže z európskych peňazí čerpať na tento účel až 180 miliónov eur. Na sanáciu 18 lokalít je už vypísané verejné obstarávanie.

Rušňové depo v Nových Zámkoch prevádzkovali pôvodne Československé dráhy a po rozdelení ČSFR Železnice slovenskej republiky, dnes Železničná spoločnosť CARGO Slovakia. Pri jeho prevádzke sa manipuluje s nebezpečnými látkami, ktoré sa pri úniku dostávali do podložia a podzemnej vody. Ide hlavne o pohonné hmoty (motorová nafta), oleje a rôzne mazadlá.

Environmentálna záťaž Nové Zámky – rušňové depo je klasifikovaná ako záťaž s vysokou prioritou na základe vysokej kontaminácie zemín a podzemných vôd ropnými látkami, ktorá predstavuje ohrozenie podzemných vôd, ktoré sú bez prirodzenej ochrany. Momentálne je areál rušňového depa zaradený do skupiny lokalít kategórie C – vysoké znečistenie. Uvádza sa to v pláne prác na odstránenie spomínanej enviromentálnej záťaže.

„Medzi lokality s najvyššou prioritou pre tento rok patrí skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni, gudrónové jamy v obci Predajná, ale aj Calex Zlaté Moravce či rušňové depá v Nových Zámkoch, Štúrove, Komárne, Prešove a Vrútkach,“ vymenoval priority na rok 2017 minister životného prostredia Lászlo Sólymos.

Nový prístup k informáciám

"Tá súčasná (stratégia – pozn. red.) má už štvrťstoročie. Chceme, aby sa vízia, ako chrániť životné prostredie na Slovensku, nerátala na jedno volebné obdobie, ale aby sme mali jasný smer do budúcnosti,“ povedal Lászlo Sólymos.

Envirorezort tiež plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva. Vďaka nemu má štátna správa, samospráva a podnikatelia pôsobiaci v odpadovom hospodárstve i verejnosť získať komplexný prístup k údajom o vzniku a nakladaní s odpadom, o recyklačných a spaľovacích zariadeniach, ale aj skládkach a zberných dvoroch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM