Anton Hrachovský Kultúra

Sihoť sa premenila na bojisko: Zámčania si pripomenuli koniec vojny v meste, VIDEO+FOTO

Obyvatelia Nových Zámkov si ukážkami historických bojov pripomenuli oslobodenie mesta. Pozrite si fotogalériu a video z podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk

Cez víkend sa zaplnená novozámocká Sihoť stala svedkom bojových manévrov. Mesto Nové Zámky v spolupráci s Klubom vojenskej histórie Tyrnau a občianskym združením Za troma mostami zorganizovalo počas 5. a 6. apríla podujatie Koniec vojny v Nových Zámkoch.

Koniec vojny v Nových Zámkoch

V piatok ako prvý deň podujatia sa od 10:00 konala v Dome kultúry beseda s priamymi účastníkmi udalostí konca vojny. Napoludnie prišlo na rad kladenie vencov pri Pamätníku obetiam násilia. V dome kultúry bolo možné zhliadnuť tiež výstavu fotografií a dokumentov o bombardovaní nášho mesta počas II. svetovej vojny.

V sobotu 6. apríla prebiehala od 14:00 na Sihoti ukážka bojov z II. svetovej vojny. Zapojilo sa do nej približne dvesto účastníkov z 23 klubov vojenskej histórie od Bratislavy po Košice, vrátane klubov z Maďarska či Čiech. V akcii boli vojaci a zdravotníci, Červenej armády, vojaci a žandári a zdravotníci Wehrmachtu a Nemeckého Červeného kríža, lekári Waffen SS ale aj vojaci a žandári Maďarskej kráľovskej armády.

Verejnosť si tak mohla prezrieť historické a dobové zbrane a vojenskú techniku. Súčasťou ukážky bolo niekoľko historických áut a bojových vozidiel, dve lietadlá, kanóny, mínomet, guľomet a pechotné zbrane.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Koniec vojny si Novozámčania pripomenuli aj v roku 2019
36
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM