Anton Hrachovský Kultúra

Scénografia prezentuje známeho umelca: Zámčania si môžu pozrieť diela z divadla

Výstava s názvom Scénografia prezentuje výber z tvorby scénografa Františka Pergera. Stalosa tak pri príležitosti jeho 80. narodenín.

Ilustračný obrázok k článku Scénografia prezentuje známeho umelca: Zámčania si môžu pozrieť diela z divadla
Zdroj: TASR

Výstava je v sprístupnená v priestoroch Regionálneho osvetového strediska (ROS) v Nových Zámkoch. Vystavených je 14 divadelných makiet, ktoré približujú, ako divadelné predstavenia vyzerali. „Ďalšia časť výstavy je venovaná Pergerovým náčrtom a návrhom divadelných kostýmov. Ide o 18 farebných skíc v saporámoch. Nachádzajú sa tu aj bábky, ktoré boli použité v divadelných hrách či ním navrhnuté plagáty a bulletiny hier,“ povedala metodička ROS v Nových Zámkoch Vladimíra Malperová.

Scény a kostýmy v Nových Zámkoch

Návštevníci si tu na DVD môžu pozrieť aj inscenácie, do ktorých Perger navrhoval scény a kostýmy. „V saporámoch tu možno tiež nájsť jeho nákresy scén, pričom v ich strede je vždy fotografia, ako dané scény naozaj vyzerali,“ dodala Malperová.

František Perger vytvoril v Nitre viac ako 110 scénických výprav, kostýmov, ale aj návrhov divadelných plagátov či bulletinov k hrám. Na javisku nitrianskeho divadla spolupracoval najmä s režisérmi K. Spišákom, J. Bednárikom a M. Kákošom. Jeho scénografia bola súčasťou takých významných inscenácií ako Leto a dym, Neznámy, Matka, Dom Bernardy Alby, Modrý vták, Titus Andronicus či Proso. K známym a úspešným patria aj jeho scénografie k muzikálom Pacho sa vracia, Mária Stuartová, Báthoryčka, Fidlikant na streche a ďalšie. Popri práci v nitrianskom divadle pôsobil ako scénograf aj vo viacerých divadlách po celom Slovensku i zahraničí a realizoval tiež scénické výpravy pre film a televízne inscenácie. Výstava potrvá do 31. januára 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM