Palic Palic Krimi

Šaty z vína? Vedci a dizajnéri zdokonaľujú nový typ vlákna

Výskumné laboratórium experimentovalo s výrobou kyborga so samoobnoviteľnou pokožkou. Namiesto toho vznikla nová línia dámskeho oblečenia vyrobená z fermentovaného vína.

O skutočnosti, že oblečenie sa dá vyrobiť z rôznych materiálov vrátane mlieka, bezdrôtových technológií, či (netrvanlivých) kusov mäsa á la Lady Gaga, dnes už nikto nepochybuje.

Vedecký tím z University of Western Australia nedávno priniesol na trh nový materiál podobný bavlne, ktorý vyrobili pridaním baktérií do červeného vína.

Na výrobu vlákna pritom poslúži baktéria menom acetobacter, ktorá sa pridáva do sudov s vínom a premieňa víno na ocot so zvláštnym povlakom na povrchu. Práve táto vrstva sa potom zbiera a suší na nafukovacej bábike, ktorá pomôže vytvarovať vlákno do požadovaného tvaru.

Po vyfúknutí vzduchu z dočasnej modelky zostane materiál zachovaný, no je jemný ako vrstva papiera a ľahko sa trhá. Pri nosení pritom musí byť mierne navlhčený, čo je veľmi nepraktické.

Tím z Bioalloy teraz hľadá expertov, ktorí im pomôžu so spevnením materiálu s budúcim názvom Micro be. „Pracujeme na vylepšení kultivačnej techniky, ktorá dovolí baktérii vytvoriť trojrozmerné oblečenie bez švov. To bude vytvarované tak, aby nositeľovi sadlo ako druhá koža.“

novezamky24.sk/web­noviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM