Rozvoniavala káva, pripravovali sa čaje: Na súťaži Barista Junior 2014
15 súťažiacich z dvanástich slovenských stredných škôl sa stretlo, aby si zmerali sily v príprave kávy a čajového nápoja. Opäť raz excelovali Novozámčania.
Z poverenia asociácie slovenských baristov Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu na Zdravotníckej ulici v Nových Zámkoch zorganizovala už 6. ročník Majstrovstiev Slovenska Junior Barista 2014. Hlavným garantom tejto prestížnej súťaže je prezident asociácie slovenských baristov, viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy Stanislav Cibula.
Barista je človek, ktorého špecializácia spočíva v profesionálnej príprave kávy (najčastejšie esspressa) a ďalších nápojov založených na káve.
Novozámockí baristi získali dve ocenenia
Prvé miesto si zo súťaže odniesla práve študentka tejto školy Diana Ferencová. Ďalší úspešný barista – Novozámčan Lukáš Podbehlý si odniesol cenu za najlepšie cappuccino.
Ako druhá sa celkovo v súťaži umiestnila žiačka Hotelovej akadémie v Prešove Ivana Palgutová, tretie miesto obsadila baristka z Hotelovej akadémie v Bratislave Marcela Trubačová.
Súťaže sa zúčastnili žiaci z najlepších hotelových škôl z Bratislavy, Nitry, Prešova, Bardejova, Liptovského Mikuláša a mnohých ďalších.
Ovládajú teóriu i prax
Súťaž pozostávala z teoretických aj praktických vedomostí. Súťažiaci absolvovali test, ktorý preveril ich teoretické znalosti o káve a čaji.
Na druhý deň nasledovala praktická časť. Súťažiaci mali 10 minút na prípravu pracoviska. Samotný súťažný čas bol len 15 minút a v priebehu neho každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 4 chuťovým komisárom 4 porcie espressa, 4 porcie cappuccina, 4 porcie voľného ľadového čajového nápoja. Mohol to byť cocktail, mocktail, limonáda alebo iný nápoj podľa vlastného výberu. Jednou povinnou surovinou v rámci voľnej disciplíny bol čaj DILMAH a druhou povinnou ingredienciu bol minimálne jeden produkt z radu MONIN. Ostatné ingrediencie boli ľubovoľné.
Na celú súťaž dohliadala odborná porota, zložená zo špičkových odborníkov v oblasti baristiky. Boli medzi nimi majitelia kaviarní, profesinálni baristi, majitelia firiem zaoberajúcich sa distribúciou a pražením kávy. Porota pozostávala z technickej komisie, ktorá kontrolovala a hodnotila študentov pri práci s kávovarmi, mlynčekmi, či je správne dodržaný postup. Hodnotili aj čistotu a hygienu pracoviska. Chuťový komisári mali dôležitú úlohu zhodnotiť vyváženosť chutí, arómu, harmóniu. Tiež sa hodnotilo u baristov vystupovanie, komunikácia, kreatívnosť a servis podávania nápojov.
Udelilo sa niekoľko ocenení
Cena za najlepší voľný čajový nápoj nealkoholický: Sabina Fetaiová, Súkromná HA HaGMa, Bratislava
Cena za voľný čajový nápoj alkoh.: Zuzana Sedláčková, SOŠ, Holíč
Cena za najlepšiu prezentáciu: Marcela Trubačová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Cena za najlepšie technické prevedenie espressa: Stanislava Némethová, SOŠ GaCR Nitra
Výsledky súťaže preukázali vysokú úroveň a kvalitu odbornej prípravy žiakov SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, ktorí v silnej konkurencii dokázali vybojovať pre školu dve vzácne ocenenia.
Sara