Viktória Botošová Správy

Rozvadení funkcionári: Chcú zjednocovať Rómov na Slovensku, nového kráľa zatiaľ nezvolili

Kráľovská rada Rómov na Slovensku sa stretla v novozámockom okrese, no nového rómskeho kráľa zatiaľ nezvolila. Voľbu totižto odročili. Na kedy a prečo?

Ilustračný obrázok k článku Rozvadení funkcionári: Chcú zjednocovať Rómov na Slovensku, nového kráľa zatiaľ nezvolili
Zdroj: TASR

Kráľovská rada Rómov na Slovensku si 27.mája 2015 v Belej pri Štúrove nového rómskeho kráľa nezvolila. Voľbu museli delegáti odročiť.

„Mali sme desať kandidátov, prišli len štyria. Preto sme sa rozhodli, že budeme osobne konzultovať so všetkými kandidátmi a do 14 dní voľbu kráľa zopakujeme,“ povedal štatutár Kráľovského dvora Jozef Ravasz.

Podľa jeho slov sa bude môcť stať kráľom Rómov na Slovensku len človek s vysokoškolským vzdelaním. Na III. Okrúhlom stole Rómov sa včera mohli zúčastniť len pozvaní hostia. Podľa Ravasza ich bolo 35, no do Belej prišli viacerí. „Nepustili sme ich, predsa len, nemôže nám tu pobehovať kde kto,“ skonštatoval štatutár.

Kraľoval len niečo vyše roka

Doterajší rómsky kráľ Róbert I., vlastným menom Róbert Botoš, kraľoval Rómom na Slovensku len niečo vyše roka. Botoša korunovali v Košiciach 12. apríla minulého roka. Začiatkom mája tohto roka ho prvý Kongres rómskeho národa na Slovensku odvolal. Dôvodom bola jeho údajná nečinnosť.

Botoš je presvedčený, že jeho odvolávanie bola fraška a kongres ho nemôže odvolať. Za odvolávaním vidí sprisahanie a zradu, pretože sa údajne nechcel podieľať na kupčení s rómskymi hlasmi v parlamentných voľbách. Rozhodnutie kongresu akceptovať nechce.

Kongres ho odvolal, on to akceptovať nechce

„Pozývajú na kongres ľudí, akoby boli kráľovská rada, no oni kráľovská rada nie sú, ja ako kráľ som ich odvolal,“ tvrdí.

Ravasz oponuje, že kráľa kongres odvolal podľa zákona a právne je všetko v poriadku. „Nedávno som si dal zaregistrovať na Ministerstvo vnútra SR občianske združenie pod názvom Kráľovský dvor – Kráľovská rada Rómov na Slovensku, tento názov teda používam právom a nikto iný nemá právo ho používať.“ Botoš zasa vyzval ostatných Rómov, aby kongres a jeho rozhodnutia ignorovali.

Obidve strany tvrdia, že ich prioritným cieľom je zjednocovanie Rómov na Slovensku.

Foto: ilustračné
(Štatutár Kráľovského dvora Jozef Ravasz, Doterajší rómsky kráľ Róbert I.)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM