Peter Sýkora Rôzne

Rozlúčka s fašiangom

V obci Komjatice sa konal prvý ročník slávnosti – „Komjatické fašiangy“.

Fašiangové obdobie začína od Troch kráľov a končí Popolcovou stredou. Potom, pre kresťanov, nasleduje štyridsať dňový pôst až do Veľkého piatka. V obci Komjatice sa s fašiangom rozlúčili tak ako sa patrí – výborným jedlom, čerstvými šiškami či fánkami a v neposlednom rade spevom a tancom.
Starosta obce Komjatice, Peter Hlavatý, odôvodňuje usporiadanie slávnosti nasledovne: „Rozhodli sme sa usporiadať v nasej obci fašiangy spojené s obecnou zabíjačkou, nakoľko sa u nás podobná akcia ešte neuskutočnila. Chceli sme zistiť záujem občanov a kultúrnych organizácií o tento druh obecných osláv. Boli sme milo prekvapení pozitívnym ohlasom a veľkým záujmom zo strany občanov.“
Prvý ročník slávnosti – „Komjatické fašiangy“ sa podľa slov zúčastnených naozaj vydaril. Pre obyvateľov obce, ale aj návštevníkov boli pripravené pochúťky zo zabíjačky, ktorá prebiehala priamo v centre Komjatíc. Poobedňajší karnevalový sprievod sa niesol v duchu známych fašiangových piesní. Tanec, spev a dobrá nálada dominovala aj na večernej zábave v obecnom kultúrnom dome. Ľudovú tradíciu si dedinčania pripomenuli pochovávaním basy. Týmto smútočným rituálom sa zriekli zábavy a veselosti na celých štyridsať dní, ktoré nazývame aj pôstnym obdobím.
Hoci slávnosť – **„Komjatické fašiangy“ **nie je ešte zaužívanou tradíciou, už dnes sa pomýšľa na jej ďalšie pokračovanie.

Mgr. Andrea Fialová

fasiangy
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM