Anton Hrachovský Iné športy

Rozhovor s trénerom Novozámčanov Marekom Bozsókym: Potrebná je ešte stredná generácia

Hádzanári Nových Zámkov majú pred sebou ďalšiu extraligovú sezónu. Aké očakávania má hlavný tréner Marek Bozsóky?

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s trénerom Novozámčanov Marekom Bozsókym: Potrebná je ešte stredná generácia
6
Galéria
Foto: Barbora Talačová

Počas ročníka 2018/2019 prevzal extraligový tím MHC Štart Nové Zámky po Petrovi Spornom do svojich trénerských rúk Marek Bozsóky (na snímke). V podmienkach, keď miestne športové kluby súperia s finančnými ťažkosťami, doviedol tím až na konečné štvrté miesto, keď v súboji o bronz nestačili jeho zverenci na Šaľu.

O tímových ambíciách, spokojnosti so skladbou kádra či absencii strednej generácie porozpával Marek Bozsóky v rozhovore pre klubový web. So súhlasom klubu z neho časť zverejňujeme.

Minulú sezónu ste k tímu prišli v jej polovici, túto sezónu si už môžete naplánovať od jej začiatku, čo je pre vás asi oveľa jednoduchšie ako vlani…

Určite áno. Dobré bolo, že chalani mi pri tej výmene v polovici sezóny uverili a začali veriť aj v samých seba. Vznikla eufória a do toho prišli problémy Topoľčancov, čím vznikla šanca na 4. miesto. Chalani oňho zabojovali, čo bolo super. Celú prípravu som si mohol vyskladať podľa vlastných predstáv , v spolupráci s kondičným trénerom Attilom Orosom, deprimujúci však je práve spomenutý problém s rekonštrukciou povrchu v športovej hale. Takto budeme ešte dva týždne mimo haly a trénovať budeme v obmedzených priestoroch.

Ste spokojný s posilami a s tým ako je káder vyskladaný?

Gro chalanov ostalo pokope, odišiel Ivan Veréb do Šale. Skúšame mladého Nándora Feketeho z Dunajskej Stredy, ktorý ešte bude potrebovať čas. Vrátil sa Gabriel Hricišon, ktorý je skúseným hráčom a ľavákom, čo je skvelé do kombinácie. Je to hráč strednej generácie, ktorá nám chýba – hráči vo veku 26–29 rokov. Prišiel Mišo Meluš – obrovská posila nielen v zápasoch, ale aj na tréningu, keďže chalani budú musieť strieľať aj na brankára iného somatotypu. Poprosil som ho a dohodli sme sa, že sa na tréningoch bude venovať našim brankárom, čo im určite veľmi pomôže.

Prišiel Pavel Chovan z Prešova, urastený pivot. Mali sme dvoch typologicky rovnakých pivotov nižšieho vzrastu a potrebovali sme aj nejakú „horu“. Pali sa zatiaľ javí fyzicky veľmi dobre, je pohyblivý a tak uvidíme ďalej, keď prejdeme na lopty. Počítam s ním aj do obrany na trojku. Chceme hrať takú otvorenú 0–6, takže by do tohto systému mohol zapadnúť.

Spomínali ste, že chýba stredná generácia. V tíme máte veľa mladých hráčov, ktorí sa však majú od koho učiť. Čo je dôležité pri výchove týchto hráčov, aby tím napredoval aj v dlhodobom horizonte?

Hlavne, aby zodpovedne pristupovali k svojim povinnostiam a aby pre svoj a tímový úspech urobili aj niečo naviac. Nielen, aby si odtrénovali, ale aby si napríklad silovú prípravu urobili sami. To momentálne funguje, čo ma veľmi teší a chalani spolu chodia do posilňovne. Čo sa týka strednej generácie, tam môžeme radiť Gabiho Hricišona, Matúša Kocáka, a Žeňu Rakatynca. Sú tu mladí chalani vo veku do 22 –23 rokov, ktorí majú veľký potenciál, ale často sa boja prevziať zodpovednosť na seba, posunú loptu skúsenejším hráčom a čakajú od nich riešenia danej situácie.

Podľa mňa 25 až 26-roční hráči začnú na hádzanú pozerať inak, nachádzať jednoduchšie a efektívnejšie riešenia v hre. Naši mladíci dokážu takto zahrať jeden dva zápasy po sebe, no nedokážu však zápas čo zápas odvádzať vyrovnané výkony. Potom tu máme hráčov ako Tomi Straňovský, Tomi Tschur, Gabo Vadkerti, Ernest Masaryk, Michal Meluš – chalani, ktorí odovzdávajú skúsenosti a vedú našich mladých chalanov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

MHC Štart Nové Zámky čaká ďalšia extraligová sezóna
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM