Monika Földešiová Tlačové správy

ROZHOVOR: Prezidentský kandidát Andrej Kiska o Dobrom Anjelovi a problémoch na Slovensku

Andrej Kiska, úspešný manažér, filantrop, zakladateľ charity Dobrý anjel a dnes už kandidát na prezidenta Slovenskej republiky úspešne napreduje so svojou roadshow po Slovensku. V jednotlivých mestách sa stretáva s ľuďmi a diskutuje s nimi nielen o svojom živote, ale aj súčasnom stave spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Prezidentský kandidát Andrej Kiska o Dobrom Anjelovi a problémoch na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

(PR)

Máte za sebou roky úspešného podnikania, zamestnávali ste tisíce ľudí. Aké boli vaše začiatky?

Po revolúcii som ako inžinier išiel na rok a pol do Spojených štátov, kde som robil gastarbeitera. Umývali sme dlážky, bývali sme piati na izbe v neklimatizovaných priestoroch. Na záver môjho som investoval do jednej spoločnosti v Amerike. Tá firma však zbankrotovala, takže som o všetko prišiel. Byť rok a pol odrezaný od rodiny za štyri doláre na hodinu a potom o všetko prísť, to bola silná škola. Ale niečo som v tej Amerike predsa nasal – nesmiernu chuť podnikať.

Založili ste úspešné spoločnosti Triangel a Quatro a tie ste predali v roku 2005 VÚB banke. Potom ste sa pustili do charity Dobrý Anjel. Čo vás viedlo k takejto zmene?

Počas celého môjho podnikania som mal pocit, žekeď niečo od života dostávam, mal by som mu to aj vrátiť. A keď som úspešný, mal by som sa mojim úspechom podeliť s tými ostatnými. Už v začiatkoch podnikania, keď sme ešte nemali skoro žiadne zisky, som na vštívil najbližši detský domov a zaklopal riadteľovi na dvere s otázkou, či mu môžeme pomôcť. Keď už sme boli úspešnejšia firma, mohli sme pomáhať stale viac a viac. A potom prišla situácia, keď som si povedal, že sa chcem pomoci ľuďom venovať naplno.

Prečo ste sa po rokoch v Dobrom anjelovi rozhodli kandidovať na prezidenta?

Po siedmich rokoch práce v Dobrom anjelovi som pocítil limity tohto druhu pomoci ľuďom. Funkciu prezidenta chápem ako možnosť pomôcť viac ľuďom a účinnejšie. Myslím si, že hlava štátu má v tomto smere oveľa väčšie možnosti, než slovenskí prezidenti doteraz využívali.

Prečo by sa ľudia mali rozhodnúť práve pre vás?

Pretože som nezávislý, nestranícky kandidát, ktorý v živote nebol v žiadnej politickej strane a svoju kariéru ani meno si nebudoval za peniaze politickej strany. Celú kampaň si platím z vlastných zdrojov a nemusím byť nikomu zaviazaný. Viem, čo pomáha ekonomike, čo jej škodí, s čím všetkým sa ľudia u nás boria, čo je to padnúť na dno v dôsledku zlého sociálneho systému a toto všetko, svoje skúsenosti získané manažérskymi a filantropickými aktivitami, dávam ako ponuku pre zmenu Slovenska.

V poslednom čase sa viac vyjadrujete aj k politike. Premiéra ste vyzvali na férovú kampaň, potom na zverejnenie zoznamu ľudí, ktorí sa nabalili v kauze emisie. Nie je to v rozpore s vaším obrazom dobrého anjela?

Prezident je politická funkcia, takže kandidát na prezidenta sa musí vyjadrovať aj k politike. Premiéra som vyzval na férovú kampaň, pretože zo svojej pozície sa môže uchyľovať k vedeniu politického boja za štátne peniaze – či už je to stavanie futbalových ihrísk, rozdávanie prostriedkov zo svojej rezervy i nepomerne lepší prístup k médiám ako ostatní. Emisná kauza bola jedným z najväčších škandálov na Slovensku a predseda vlády má v rukách možnosť dokázať, že v jej pozadí nestáli predstavitelia vládnej strany, či jej mecenáši. Ľudia majú právo vedieť, kto sa na tomto obchode obohatil.

Myslíte si, že premiér svojou kandidatúrou uteká od zodpovednosti?

S úžasom som si prečítal jeho list, ktorý si našli v schránke zrejme všetci občania. Píše v ňom, že už splnil podstatnú časť úloh, ktorú si ako premiér na štyri roky vytýčil. Zo stoviek stretnutí s občanmi však rozhodne nemám pocit, že by všetka práca v tejto krajine už bola hotová. Toto je výsada politikov – spraviť svoju prácu len slovami alebo na papieri. V bežnom živote, podnikaní ani charite to tak nefunguje – buď človek má preukázateľné výsledky alebo nemá.

Čo vidíte ako najvážnejšie problémy Slovenska?

Ľudí najviac trápi nedostatok práce, zlé školstvo a zdravotníctvo, v ktorom je pacient na poslednom mieste. Nezamestnanosť má korene v zhoršených podmienkach na podnikanie. Nefunguje ekonomika – ak by fungovala, boli by peniaze na zdravotníctvo, dôchodky, školstvo. Pri takomto stave sa nemožno čudovať ďalšiemu problému, že nám mladí ľudia utekajú do zahraničia

Hovorí sa, že politika je mimoriadne špinavá. Neobávate sa, že v prezidentskej kampani aj na vás vytiahnu kompromitujúce materiály či iné nefér praktiky?

Je mi veľmi ľúto, že tradiční politici znižujú k takýmto metódam. K všetkému, čo mám, som sa dostal vlastnou prácou, mnohoročnou drinou a cestou, počas ktorej som musel zvládnuť množstvo čiastkových sklamaní. Moje spoločnosti Quatro a Triangel umožnili mnohým ľuďom prístup k vybranému tovaru v čase, keď banky takmer neposkytovali úvery. Odkedy sa venujem charite, mojou jedinou snahou je čo najviac pomáhať ľuďom. Uvedomujem si, že človek nezašpinený dlhoročným pobytom v politike môže byť vďačným terčom akýchkoľvek útokov, neraz úplne vymyslených. Tradiční politici na mňa budú útočiť, pretože sa boja, že do ich rybníka vstúpi niekto iný. Nezaťažený straníckymi vzťahmi a nezávislý od sponzorov.

Viac info na www.andrejkiska.sk alebo facebook.com/an­drejkiska

foto: Facebook.com/an­drejkiska

Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM