Anton Hrachovský Rôzne

ROZHOVOR: Pivu a vínu nerozumie každý, v Zámkoch však máme majstra Slovenska

Jedným zo študentov, ktorí reprezentujú mesto Nové Zámky na najvyššej úrovni je aj Miroslav Szabó. Prinášame vám rozhovor s týmto talentovaným mladíkom, ktorý má rád prácu s pivom, vínom a gastronómiou celkovo.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Pivu a vínu nerozumie každý, v Zámkoch však máme majstra Slovenska
Foto: Anton Hrachovský

Miroslav Szabó (na snímke) je študentom Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Nie však hocijakým, žiak štvrtého ročníka veľmi úspešne reprezentuje naše mesto. Tento rok sa predviedol vo veľmi dobrom svetle už na dvoch prestížnych celoslovenských súťažiach. V prípade marcovej súťaže v znalostiach a čapovaní piva ´Xpert v umení čapovať´ sa stal jej celkovým víťazom. Následne si pripísal druhé miesto v juniorskej súťaži someliérov Vitis Trophée junior 2017. Niet sa teda čo čudovať, že medzi jeho záľuby patrí práca s jedlom a nápojmi. Jednoducho gastronómia, so všetkým, čo k tomu patrí. Ako sa k týmto aktivitám dostal a čo ho na nich najviac baví?

Prinášame vám rozhovor s týmto talentovaným študentom reprezentujúcim Nové Zámky v gastronómii na vysokej úrovni.

Čo vás priviedlo k tejto záľube? Dá sa to nazvať záľubou?

Ako prvák som sa v rámci krúžkov na škole začal zaujímať o someliérstvo. Učili sme sa základy samotného somelierstva ale aj ostatných odvetí ako baristika, barmanstvo, či cigary, destiláty a v neposlednom rade aj pivo. Aj preto, keď sa na škole objavila možnosť zúčastniť sa kurzu o pive, neváhal som. V tom čase som ešte pivo bral skôr ako nápoj na uhasenie smädu v lete. No potom, ako som objavil rozmanitosť piva a okúsil rôzne pivné štýly, začal som sa o pivo zaujímať aj vo voľnom čase. Jeho spôsobmi výroby, použitými surovinami, spôsobom podávania a aj párovaním piva a jedla. Z tohto hľadiska si dovolím povedať že, áno, ide o záľubu.

Ako sa na tieto súťaže pripravujete? Boli to prvé súťažné skúsenosti?

Nakoľko škola má inventár na servis vína a dokonca aj výčapné zariadenie na pivo, máme možnosť si praktické zručnosti osvojovať priamo v škole pod dohľadom učiteľov odborných predmetov. S teoretickou časťou je to trochu zložitejšie, pretože trendy v gastronómii sa stále menia a tak je potrebné si hľadať aktuálne informácie na internete alebo v odbornej literatúre. Prvé skúsenosti zo súťaži som zbieral na školských súťažiach. Na mimoškolských súťažiach som začal trochu z ostra. Prvá súťaž boli Majstrovstvá somelierov Slovenska. Dostal som sa medzi desiatich semifinalistov, čo bol pre mňa veľký úspech. Táto súťaž ma naštartovala a začal som sa pripravovať intenzívnejšie.

Po absolvovaní školskej súťaže pivného someliéra som sa tento rok zúčastnil dvoch súťaži pivného someliéra na celoslovenskej úrovni. Prvou bol Trenčianský pivný someliér a týždeň na to aj Xpert v umení čapovať. Na oboch sa mi podarilo získať prvé miesto. Za to vďačím spolužiačke Martine Ďurkovskej, ktorá ma motivovala, aby sme sa týchto súťaži zúčastnili. V súťaži Xpert v umení čapovať získala tretie miesto.

Čo bolo pre vás na súťaži ťažšie? Teória či praktická časť?

Obe časti sú náročné z iného uhľa pohľadu. Praktická časť nie je len o tom vedieť správne kroky pri servise. Je to aj o vystupovaní a celkovom dojme. Ale na druhú stranu teoretická časť je obšírna. Stále sa objaví niečo nové alebo niečo, čo človeka zaskočí.

Čo máte radšej, resp. čo vás viac baví, someliérstvo či práca s pivom?

To sa ani nedá povedať. Baví ma gastronómia ako taká. Či už to je someliérstvo, práca s pivom alebo aj varenie. Všetko v gastronómii má svoje čaro a preto ma gastronómia baví ako celok.

V minulosti vyhrala someliérsku súťaž Karin Kovácsová, dnes už študuje aj pracuje v Prahe. Chceli by ste ísť podobným spôsobom?

Mám pred sebou ešte rok na strednej škole. Ešte nie som rozhodnutý, či ísť študovať, a ak áno, na akú vysokú školu…

Zvyknete tak profesionálne čapovať pivo aj kamarátom?

Či je to kamarát alebo hosť v reštaurácii, obaja si zaslúžia mať pivo podané tak, ako sa patrí. Nie je to len vec estetiky ale aj chuti. Správne načapované pivo chutí najlepšie.

Čo je vaším profesionálnym snom?

Ešte nemám presne daný cieľ, kam to až dotiahnuť. Snom je robiť v gastronómii a to sa mi zatiaľ plní. Časom sa ukáže, ku ktorej oblasti sa prikloním.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť Miroslava Szaba na súťaži v čapovaní piva ´Xpert v umení čapovať´, na ktorej získal prvé miesto.

Súťaž v poznatkoch o pive v Nových Zámkoch XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ
15
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM