Anton Hrachovský Správy

Rodák zo Zámkov žil búrlivý americký sen: Dnes prichádza film o jeho živote, VIDEO

Jeden z najznámejších svetových fotografov pochádza z Nových Zámkov. Na motívy jeho búrlivého života bol dokonca nakrútený životopisný film.

Ilustračný obrázok k článku Rodák zo Zámkov žil búrlivý americký sen: Dnes prichádza film o jeho živote, VIDEO
Zdroj: TASR

Z Nových Zámkov pochádza viacero osobností, o ktorých sa časom dozvedel celý svet. Jednou z nich je aj Robert Vano, medzinárodne uznávaný fotograf, ktorý sa preslávil svojím umením v New Yorku, Paríži či Miláne.

Ak ste doteraz o Vanovi nepočuli, prichádza ideálna príležitosť zmeniť to. O rodákovi z Nových Zámkov bol totiž nedávno natočený aj film – životopisný dokument s názvom ´Robert Vano, príbeh človeka´. V roku 2017 sa o 80-minútový dokumentárny film, ktorý v týchto dňoch prichádza do kín, postaral režisér Adolf Zika.

Slávny fotograf zo Zámkov

Robert Vano sa narodil v roku 1948 v Nových Zámkoch, v maďarskej rodine. Keď mal 19 rokov, opustil totalitný režim v Československu a emigroval. Nastúpil do vlaku do Juhoslávie, kde utekajúc cez les, kryjúc sa pred paľbou prekročil juhoslovansko-taliansku hranicu. Po živote v Taliansku sa presťahoval do USA. Z umývača riadov sa tam postupne stal uznávaný a slávny fotograf.

Počas svojho života za oceánom prežil vrcholy i pády. Dotýkal sa najslávnejších mužov aj najkrásnejších žien sveta, stretával najväčšie ikony svetového šoubiznisu. Podľa vlastných slov zarábal tisíce dolárov denne, ale všetky ich dokázal príliš jednoducho minúť.

Ako fotograf spolupracoval s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Adrianou Sklenaříkovou, Lizou Minelli a ďalšími osobnosťami módneho a zábavného priemyslu. Do Československa sa vrátil krátko po revolúcii, dnes je jeho domovom Praha. V súčasnosti sa venuje voľnej tvorbe. V roku 2009 bol nominovaný na fotografa roka a o rok neskôr rok mu udelili Európsku cenu Trebbia za podporu umenia a tvorivej činnosti. Dňa 5. mája 2018 oslávi 70 rokov.

Už vyše 30 rokov patrí Vano medzi najlepších svetových fotografov. V New Yorku, Paríži a Miláne spolupracoval so svetoznámymi modelkami, jeho snímky uverejňovali magazíny ako Harper's Bazaar, Vogue, Elle či Cosmopolitan.

Sláva a drogy

Film zachytáva život Roberta Vana v Amerike, kde sa vybral dobrodružnou cestou po úteku z totalitného režimu v Československu. Vano vo filme prezrádza množstvo šokujúcich podrobností zo svojho búrlivého života. V diele režiséra a scenáristu Adolfa Ziku otvorene hovorí o drogách, za ktoré údajne minul milióny dolárov. „Ako rýchlo doláre prichádzali, tak rýchlo aj odchádzali. Bol som dobrý. Ale potom sa to celé po*ral tým, že som sa ufetoval,“ hovorí Robert Vano. „Sú momenty, ktoré si nepamätujem. Ale pán režisér našiel ľudí, ktorí si ich pamätajú,“ dodal fotograf.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM