Andrea Ballayová Rôzne

Rodák z Nových Zámkov ROBERT VAŇO

Pre legendárnu pražskú kaviareň fotil Havla, Lustiga aj Herza

17. novembra- Pôvodom Slovák z Nových Zámkov, medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano, predstavil prvý exkluzívny kalendár pre pražskú kaviareň Slavia. Dielo obsahuje 11 portrétov osobností kultúrneho a spoločenského života, ktoré sa stretávali, ale aj tvorili v legendárnej kaviarni. Na jednej fotografii je sám autor, ktorý tiež patrí k návštevníkom Slavie.
„Nie som Pražan, ani Čech a do Prahy som sa po prvý raz dostal až po revolúcii, keď som sa vrátil z emigrácie,“ uviedol Vano s tým, že o histórii vyhľadávanej kaviarne veľa nevedel, objavila ju pre neho až umelcova sestra, ktorá žije v Kanade.
V Slavii písal básne Jaroslav Seifert, Jiří Šlitr skladal piesne a Václav Havel tam dodnes zbiera silu a energiu. Práve bývalý prezident bol jedným z tých, ktorí sa postavili pred objektív R. Vana. Na túto chvíľu čakal 20 rokov. V minulosti fotil aj jeho manželku Dagmar Havlovú, teraz si splnil túžbu vyfotiť človeka, vďaka ktorému sa mohol vrátiť z emigrácie.
Rodák z Nových Zámkov pre kalendár ďalej portrétoval spisovateľa a publicistu Arnošta Lustiga, dirigenta Libora Peška, husľového virtuóza Jaroslava Svěceného, sólistku Opery Národního divadla Evu Urbanovú, dvorného kameramana Miloša Formana Miroslava Ondříčka, režiséra Petra Weigla, sólistku baletu Národního divadla Terezu Podařilovú, režiséra a scenáristu Juraja Herza, výtvarníka Theodora Pištěka a herečku a modelku Martu Richterovú. Každá osobnosť je portrétovaná na mieste, kde pravidelne sedáva s priateľmi.
Slavia sa stala tradíciou a vďaka susedstvu s Národným divadlom aj centrom spoločenského života. Režisér Juraj Herz dokonca prezradil, že tu písal scenáre. „Spalovač mrtvol tu vznikal dva roky každý týždeň v jeden deň s autorom pánom Ladislavom Fuksom pri káve a pohári vína.“
Robert Vano (1948) nastúpil v devätnástich rokoch do vlaku smerujúceho do Juhoslávie. Za dramatických okolností prekročil juhoslovansko-taliansku hranicu a dostal sa do sveta slobody. V Amerike vystriedal niekoľko namáhavých zamestnaní od umývania riadu, cez nosiča látok, robotníka v sklárňach, až sa náhodou dostal do kaderníctva. Po piatich rokoch umývania vlasov si založil kadernícky salón, fotografom sa stal, keď mal 34 rokov.
Už štvrťstoročie patrí Vano medzi najlepších svetových fotografov. V New Yorku, Paríži a Miláne spolupracoval so svetoznámymi modelkami, jeho snímky uverejňovali magazíny ako Harper's Bazaar, Vogue, Elle či Cosmopolitan. Do Československa sa vrátil krátko po revolúcii, v Prahe žije takmer 20 rokov. V súčasnosti sa venuje voľnej tvorbe. Vlani bol nominovaný na fotografa roka a tento rok mu udelili Európsku cenu Trebbia za podporu umenia a tvorivej činnosti.
TASR informoval za pražskú kaviareň Slavia Mayo Hirc. Zdroj:TASR

Robert Va?o
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM