Anton Hrachovský Samospráva

Rekonštrukcia domu na Kasárenskej zatiaľ nebude: Dôvodom má byť netransparentnosť

Na mestskom zastupiteľstve bol odprezentovaný zámer rekonštrukcie domu na Kasárenskej ulici v Nových Zámkoch. Poslanci sa s ním však nestotožnili.

Zdroj: Dnes24.sk

Na marcovom mestskom zastupiteľstve sa dostala na pretras aj možná rekonštrukcia bytového domu postaveného v roku 1920. Dom, už roky ľudovo známy ako „cigánsky“, je už dlho v havarijnom stave. Aktuálne v ňom prespávajú bezdomovci.

Projekt „Nová Kasárenská“

Jednou z podmienok uskutočnenia zámeru bolo odňatie priestranstva – parkoviska o výmere 1820 m2 patriaceho Základnej škole na Nábrežnej ulici a jeho následný prevod na bratislavskú spoločnosť ePersonal s.r.o.. Tá sa stala vlastníkom domu koncom mája 2018. Spoločníkom tejto firmy je spoločnosť COBweb Inc. registrovaná v americkom štáte Delaware.

Spoločnosť ePersonal s.r.o. predložila mestu svoj zámer 14. marca 2019 a už o päť dní neskôr sa o ňom malo rokovať. Nedostal sa tak do odborných komisií ani Mestskej rady.

Cena za odkúpený školský pozemok, na ktorom by malo vyrásť parkovisko, mala činiť 60 eur za m2. Projekt na zastupiteľstve prezentoval projektový manažér ePersonal s.r.o. Juraj Stareček, podľa ktorého je predaj školského pozemku najtransparen­tnejším riešením. Voči tomu sa ohradili poslanci.

Problémom má byť podľa nich práve údajná netransparentnosť celého zámeru – investorov spoluvlastník registrovaný v USA či predaj školského pozemku a zároveň voľná plocha za bytovkou so záložným právom v prospech investora.

Za bytovým domom sa nachádza 5606 m2 voľnej, no zanedbanej plochy vo vlastníctve firmy Stavkon NZ s.r.o. Tá ju odkúpila od pôvodného vlastníka domu – spoločnosti NUOVA VENEZIA, s.r.o.. Záložné právo na voľnú plochu má práve firma ePersonal s.r.o.

Poslanci sú proti, dôvodom je netransparentnosť

Medzi poslancami v tomto prípade zavládla vzácna zhoda, so zámerom sa nestotožnili členovia ani jednej zo skupín zastupiteľstva.

„Chýba mi transparentnosť. Spoluvlastníkom je spoločnosť z USA. Buďme úprimní, toto sú schránkové firmy a o ich majiteľoch sa v živote nedozvieme,“ predniesol námietku poslanec Norbert Kádek.

Projekt s názvom „Nová Kasárenská“ by mala realizovať novovzniknutá spoločnosť (s.r.o.). „Že prečo účelová s.r.o. – hlavne kvôli banke, ktorá vyžaduje jasné vzťahy konečného užívateľa a kvôli klientom. Netreba za tým vidieť nijaké zákulisné ťahy,“ vyjadril sa Stareček.

„Keby pán Ircha (konateľ ePersonal s.r.o. – pozn. red.) vedel, čo sa tu voči tej spoločnosti rozdebatuje, určite by to už 30-krát oľutoval a urobil by to na inú spoločnosť, kde by bol čitateľným vlastníkom a táto diskusia by možno nevznikla,“ reagoval Juraj Stareček, ktorý zámer prezentoval. „Nazvime to nešťastným rozhodnutím, ktoré by konateľ teraz oľutoval,“ dodal Stareček.

„Absolútne ste ma všelijakým prevádzaním majetkov nepresvedčili. Dovolím si tvrdiť, že ani nemáte taký záujem postaviť to, čo deklarujete,“ pridal sa ďalší z poslancov Peter Mészáros s tým, že zo strany záujemcu mu najviac vadí legitimizácia schránkových firiem.

„Ak sa zastupiteľstvo bude rozhodovať o predaji, toto sú veci, ktoré predsa vieme nejakým spôsobom ošetriť. Zaviazať budúceho vlastníka, ako majú vzťahy vyzerať, aby ste vy ten pozemok odobrili,“reagoval na poslanca Mészárosa Stareček.

„Zastupujete schránkovú spoločnosť. Vaša spoločnosť ePersonal má dlh voči Sociálnej poisťovni cez 21-tisíc eur. Váš spoločník má sídlo v Amerike. Ja si nemyslím, že táto žiadosť sa mala dostať na toto zastupiteľstvo,“ vyjadril sa poslanec Ivan Katona a podotkol, že poslanci nemajú vedomosť o rokovaní investora s mestom. „Už ste sa stretol niekedy s tým, že by záujem developera podporovaný mestom tak, že mesto predá spoločnosti s dlhmi školský pozemok na vybudovanie neverejného parkoviska?“ opýtal sa Ivan Katona.

„Takto je to podané tak, že chceme maximalizovať zisk na úkor školského majetku a podobne. Každý chce maximalizovať zisk, je to úplne normálne a nijak to nepopieram, že naším účelom je zarobiť. Na školskom pozemku to chceme urobiť preto, že keď sme kupovali túto nehnuteľnosť, uvedomovali sme si, že má svoje určité problémy, ktoré sa týkajú nielen nás ako spoločnosti ale aj problémy mesta. Hovoríme o vzájomne výhodnej situácii, kedy my odstránime neželaný stav a kde vy môžete na konci dňa vystupovať ako tí, ktorí umožnili rozvoj lokality. My za to požadujeme priestor na zabezpečenie statickej dopravy (parkoviska – pozn. red.),“ vysvetlil Stareček.

Viceprimátor Lukáš Štefánik nakoniec tento materiál z rokovania stiahol.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

projekt Nová Kasárenská v Nových Zámkoch
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM