Peter Štrbo Rôzne

Rakovinu sa darí zachytávať vo včasnejších štádiách

Situácia so zachytávaním rakoviny prsníka vo včasnejších štádiách, čo dáva pacientkam väčšiu šancu na vyliečenie, sa podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre onkológiu Igora Andrašinu na Slovensku zlepšuje.

Dôvodom je to, že sa zvyšuje informovanosť pacientok, ako aj to, že vyšetrenie prsníkov je súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa, vysvetlil. Ako poukázal, rozdiel medzi vyhliadkami žien, u ktorých sa ochorenie zachytí včas a tými, kde sa zistí pokročilá rakovina, je veľký. „Keď je včas zachytený nádor, ešte nemusel metastázovať, keď raz metastázuje, trvale vyliečená je len malá skupina pacientok,“ povedal pre TASR. Ozrejmil však, že novou liečbou je možno metastatické ochorenie zmeniť na chronické. „Pacient je dlhodobo liečený, výrazne dlhšie prežíva, trvalé vyliečenie metastatických ochorení je ale len v nízkom percente.“

Rakovina prsníka na Slovensku každý rok postihuje viac ako 2300 žien. Má rôzne formy a jednou z nich je aj tzv. HER2-pozitívna forma, ktorá tvorí asi 25 až 30 percent všetkých prípadov. Je to agresívnejší typ rakoviny, ktorý rastie rýchlejšie, rýchlejšie sa šíri do okolia a aj v prípade úspešného potlačenia choroby je vyššia pravdepodobnosť jej opakovaného návratu.

V prípade rakoviny existujú tri základné metódy liečby, a to chirurgická, rádioterapeutická a chemoterapeutická. Medicínsky vývoj lekárom v posledných rokoch umožňuje tiež pri liečbe využívať tzv. cielenú terapiu. Onkológovia tak napríklad vďaka tzv. monoklonálnej protilátke trastuzumab vedia priamo pôsobiť na rakovinovú bunku a brániť jej v rozširovaní. Tento typ liečby sa využíva aj pri HER2-pozitívnej forme rakoviny prsníka. Jej výhodou je, že na rozdiel od chemoterapie pôsobí iba na rakovinové bunky a nie aj na bunky sliznice čreva či žalúdka, alebo vlasové cibuľky.

Rakovina prsníka je najčastejšou formou rakoviny žien a postihuje najmä ženy vo veku 55 až 65 rokov, ale môže sa objaviť aj skôr. Asi 75 percent pacientok má viac ako 50 rokov.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM