Anton Hrachovský Samospráva

Radnica chce riešiť problém s túlavými mačkami: Zapojí doň aj dobrovoľníkov

Vo viacerých oblastiach Nových Zámkov sa premnožili túlavé mačky. Mesto chystá riešenie v podobe ich kastrácie.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce riešiť problém s túlavými mačkami: Zapojí doň aj dobrovoľníkov
Zdroj: TASR

V Nových Zámkoch absentuje riadny program na starostlivosť o túlavé mačky a keďže sa premnožili, rozhodla sa radnica tento problém riešiť. Mesto bude spolupracovať s dobrovoľníkmi, ktorí budú túlavé mačky odchytávať. O následnú kastráciu, ak bude potrebná, sa postará samospráva.

Odchyt a kastrácia

„Na území mesta je niekoľko lokalít, odkiaľ obyvatelia hlásia premnoženie túlavých mačiek. Samospráva v súčinnosti so Slovenskou alianciou ochrancov zvierat uskutočnila na mestskom úrade pracovné stretnutie o príprave opatrení proti premnoženiu túlavých mačiek. Za pomoci dobrovoľníčok sa mačky budú odchytávať. Následne, v spolupráci s veterinárnym lekárom, ktorý mestu zmluvne zabezpečuje starostlivosť o zvieratá na interaktívnom ihrisku v lesoparku Berek, sa už tento rok začne s kastrovaním odchytených kocúrov,“ informovala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Do budúcoročného mestského rozpočtu chce odbor komunálnych služieb zaradiť aj finančnú dotáciu na kastráciu túlavých mačiek. Dobrovoľníci budú mesto žiadať o finančnú podporu z budúcoročného participatívneho rozpočtu,“ dodala hovorkyňa novozámockej radnice. Zo získaných prostriedkov chcú dobrovoľníci hradiť kastráciu a očkovanie mačiek.

Čipované mačky

V uliciach mesta pobehuje aj mačky z rodinných domov. Podľa zákona by všetky domáce mačky mali mať čipy. „Ak sa takáto mačka v rámci odchytu dostane k veterinárovi, kastrácia jej nehrozí, pretože lekár by mal by čip spoľahlivo identifikovať,“ uviedla radnica v novinách Castrum Novum.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM