Správy

Prvomájové oslavy v Nových Zámkoch za socializmu: Pozrite si dobové FOTO

Pamätáte si, ako sa Deň Sviatku práce oslavoval v minulosti? Pozrite sa, ako sa kedysi oslavoval 1. máj v uliciach nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v Nových Zámkoch za socializmu: Pozrite si dobové FOTO
40
Galéria

Pionierske rovnošaty, mávatká, transparenty či oslovenia súdruh a súdružka… V minulosti sa Sviatku práce prikladal oveľa väčší význam ako dnes. Prvýkrát sa 1. máj oslavoval v roku 1890 v Rakúsko-Uhorsku vrátane Čiech, v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, USA a ďalších krajinách. Rozmach prvomájových akcií pracujúcich na celom svete nastal po roku 1917.

V Československu od roku 1919

V Československej republike sa začal oficiálne sláviť v roku 1919. V čase socialistického zriadenia sa na 1. mája konali tradičné prvomájové manifestácie a sprievody, na tribúnach stáli predstavitelia vládnucej komunistickej strany.

Sviatok práce sa v minulosti s obľubou oslavoval aj v Nových Zámkoch. Ulice sa zaplnili obyvateľmi každého veku, študenti už týždne predtým nacvičovali program, ktorý v ´Deň D´ predvádzali pred tribúnami s funkcionármi.

Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. Dnes je Sviatok práce obľúbený hlavne preto, že väčšina ľudí nemusí v tento deň pracovať.

Ako to vyzeralo v uliciach Nových Zámkov počas osláv 1. mája v minulosti si môžete pozrieť na záberoch z rokov 1974 a 1977, ktoré pochádzajú z archívu Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch.

Foto: Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, fotografie z archívu z roku 1976
(foto: Procháczková)

Oslavy 1.mája FOTO: Zábery z roku 1974 a 1977 zachytené v našom meste!
40
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM