Anton Hrachovský Kultúra

Programový riaditeľ Vzdušných Zámkov: Mesto mu učarovalo temperamentom

O projekt Vzdušné Zámky sa staral aj jeho programový riaditeľ Pavol Strážay. Porozprával nám, čo bolo pre neho najväčšou výzvou.

Ilustračný obrázok k článku Programový riaditeľ Vzdušných Zámkov: Mesto mu učarovalo temperamentom
5
Galéria
Zdroj: Mesto Nové Zámky

Projekt, s ktorým Nové Zámky uspeli v súťaži o titul Mesto kultúry 2020, nesie názov Vzdušné Zámky. Hlavnou myšlienkou projektu je tvorba dialógu, posilnenie solidarity, poznanie histórie, oživenie verejných priestranstiev a regenerácia mesta kultúrou.

Pod taktovkou programového riaditeľa projektu Pavla Strážaya (na snímke) priblížila prezentácia kultúrne podujatia, ktoré na Novozámčanov v roku 2020 čakajú.

Najväčšia výzva

„Najväčšou výzvou bolo pre mňa zladiť dokopy to obrovské množstvo participantov. Aby sa toľko rozdielnych kultúrnych a spoločenských názorov a pováh postavilo jednotne za jeden projekt. Bola to veľká výzva už pred rokom a po tom neúspechu sa ukázalo, že ľudia to pociťovali. Počet participantov narástol, sami sa prihlasovali. To bolo pre mňa veľmi povzbudivé,“ uviedol vedúci 8-člennej programovej rady Pavol Strážay. Ako sám tvrdí, program, s ktorým mesto súťažilo v roku 2018, bol poriadne „prekopaný“.

„Ide o obrovské množstvo energie pripravenej zásobovať celé mesto zmesou komunitnej, domácej a európskej tvorivosti s cieľom zbližovať, inšpirovať, vzdelávať a zabávať,“ vysvetlil Strážay, ktorý pochádza z Popradu, napriek tomu mu podľa jeho vlastných slov Nové Zámky prirástli k srdcu.

Zámky ako Balkán

„Mne Nové Zámky učarovali, je tu taká južanská atmosféra. Povedal by som, že až taká balkánska, temperamentná, v dobrom slova zmysle. Vyhovuje mi aj tunajšie počasie, ako bývalý Tatranec si teplá užívam,“ povedal Pavol Strážay. V Nových Zámkoch síce nepôsobí, no ako sám hovorí, je pravidelným návštevníkom nášho mesta.

O víťazstve Nových Zámkov rozhodla komisia Fondu na podporu umenia po verejnej prezentácii projektov troch finálových miest, ktoré sa o titul a s ním spojenú podporu 300-tisíc eur uchádzali.

Programová rada projektu pripravila v spolupráci s 38 participantmi na rok 2020 osem hlavných a dvojicu sprievodných programov.

Programovú radu tvoria okrem Pavla Strážaya aj Denisa Felixová (koordinátorka projektu), Vladimír Balla (garant literárnej oblasti), Magdaléna Klobučníková (garantka oblastí výtvarné umenie, fotografia, design a architektúra, remeslá), Agáta Albertová (garantka oblastí hudba, tanec, nové trendy v umení), Katarína Hozlárová (garantka oblastí dramatické umenie, mládež, komunitný život), Ladislav Dráfi (garant oblastí folklór, menšiny, vzdelávanie, komunitný život), Peter Takáč (garant oblastí film, internet a nové médiá) a Veronika Madarász (garantka oblastí hudba, tanec, dramatické umenie, menšiny, spolužitie, vzdelávanie)

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vzdušné Zámky chcú regenerovať kultúrou
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM