Viktória Botošová Správy

Program cezhraničnej spolupráce: Interreg oslavuje 25. výročie vzniku

Program cezhraničnej spolupráce oslavuje 25. výročie vzniku. Ako dopadlo jeho doterajšie hodnotenie?

Ilustračný obrázok k článku Program cezhraničnej spolupráce: Interreg oslavuje 25. výročie vzniku
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 25. výročia programu cezhraničnej spolupráce Interreg navštívil v týchto dňoch mestá Komárno a Komárom riaditeľ DG REGIO (Generálne riaditeľstvo pre regionálnu politiku Európskej komisie) zodpovedný za oblasť strednej Európy, Erich Unterwurzacher. Cieľom jeho návštevy bolo hodnotenie doterajšieho fungovania programu Interreg v tejto oblasti.

Napriek mnohým významným projektom a investíciám však stále existujú viaceré prekážky, či už právneho, alebo administratívneho charakteru, s ktorými sa občania a podniky pri cezhraničnej činnosti stretávajú. Aj o nich diskutovali predstavitelia DG REGIO a ich slovenskí a maďarskí partneri. Spoločne navštívili aj jeden z realizovaných projektov, konkrétne cyklistický chodník medzi Komáromom, Komárnom a Kolárovom. TASR informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR.

Na projekty slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce vyčlenila Európska komisia 172 miliónov eur na obdobie 2014–2020. Z toho 146 miliónov pochádza z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).

„Schválenie programu európskej regionálnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskom je pre túto pohraničnú oblasť veľmi dobrou správou. Vďaka vyčleneným prostriedkom sa budú realizovať spoločné projekty, ktoré prispejú k zlepšeniu života občanov na oboch stranách hranice. Projekty sa zamerajú najmä na zvýšenie zamestnanosti, podporu cestovného ruchu a skvalitnenie dopravného prepojenia v maďarsko-slovenskom pohraničnom regióne,” uviedol vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Ako povedal, do projektu sa zapojilo 13 regiónov. Na Slovensku kraje: Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Banskobystrický, Košický; v Maďarsku: Budapešť, Peštianska župa, Komárňansko-ostrihomská župa, Rábsko-mošonsko-šopronská župa, Boršodsko-abovsko-zemplínska župa, Hevešská župa, Novohradská župa, Sabolčsko-satmársko-berežská župa. Na preskúmanie prekážok pri cezhraničných činnostiach bola spustená aj verejná online konzultácia s cieľom zozbierať skúsenosti a názory všetkých, ktorí sú do cezhraničnej činnosti zapojení.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM