Samospráva

Profil staronového šéfa nášho VÚC: Milan Belica a jeho životná púť...

Doc. Ing. Milan Belica PhD. sa narodil 19. decembra 1950 v Zlatých Moravciach. Belica je slovenský vysokoškolský pedagóg, ekonóm a regionálny politik, je ženatý a má dve deti.

Ilustračný obrázok k článku Profil staronového šéfa nášho VÚC: Milan Belica a jeho životná púť...
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako už vieme, v druhom kole sme si zvolili za župana Nitrianskeho kraja staronového predsedu NSK Milana Belicu (Smer–SD, SNS, ASV).

Milan Belica je županom od roku 2001

Už 12 rokov tak zastáva post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Samosprávny kraj alebo vyšší územný celok (VÚC) alebo hovorovo župa je najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Jej územie je v súčasnosti identické s územím kraja. Do pôsobnosti samosprávnych krajov patria napríklad cesty II. a III. triedy mimo obcí, stredné školstvo, zdravotnícka sústava a iné.

Obyvatelia s volebným právom volia každé štyri roky zastupiteľstvo samosprávnych krajov a predsedu samosprávneho kraja, nazývaného aj župan.

Opäť sme si teda, už po 4.-tý krát zvolili Doc. Ing. Milana Belicu PhD. Narodil sa 19. decembra 1950 v Zlatých Moravciach.

Predsedom župy je nepretržite od jej vzniku v roku 2001. Vo voľbách v roku 2001 bol ako nestranník kandidátom strán HZDS-ĽS, SDĽ, STRED a SOP. O štyri roky neskôr vyhral Belica voľby ako nominant koalície HZDS-ZSNS-Agrárna strana vidieka-KSS-ĽB-PSNS.

V predchádzajúcich voľbách v roku 2009 podporila Belicu na post predsedu kraja koalícia Smer – SD, SDKÚ-DS a KDH. Podporu mu vyjadrila aj SNS. V januári 2009 vystúpil Belica z ĽS- HZDS, kandidoval ako nezávislý. V prvom kole sa o post predsedu NSK uchádzalo päť kandidátov, Belica získal podporu 60,49 percenta voličov.

Prvé volebné obdobie

V rokoch 2001 až 2005 sprevádzali v Nitrianskom kraji spory medzi predsedom kraja a zastupiteľstvom, kde mala väčšinové zastúpenie SMK.

Od druhého volebného obdobia sa pomer síl v krajskom zastupiteľstve zmenil v prospech tzv. slovenskej koalície. V roku 2005 ju tvorili KDH-HZDS-SDKÚ-Smer-SNS. O štyri roky neskôr podpísali koaličnú dohodu Smer-SD, SDKÚ-DS, KDH a ĽS-HZDS.

Pôsobenie Milana Belicu

Milan Belica ovláda francúzsky, taliansky a ruský jazyk, angličtinu pasívne. Takmer dve desaťročia pôsobil na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre (SPU), sedem rokov bol prodekanom, teraz je členom vedeckej rady a predsedom správnej rady SPU v Nitre. Od roku 1993 pôsobil v Poľnobanke. Najskôr ako riaditeľ filiálky v Nitre, potom bol rok generálnym riaditeľom a dva roky členom predstavenstva.

Od roku 2001 až doteraz je predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja a zároveň aj členom odborných komisií Výboru regiónov EÚ v Bruseli. Od roku 2005 vedie delegáciu SR vo Výbore regiónov Európskej únie. Vlani bol prijatý za člena Prezídia Matice Slovenskej. Milan Belica má podporu najsilnejšej strany Smer.

Zdroj: wikipedia

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM