Anton Hrachovský Samospráva

Problémy životného prostredia v Zámkoch: Zmizne čierna skládka pri železnici?

Mesto Nové Zámky sa v minulosti už postaralo o niekoľko oblastí s nelegálne umiestneným odpadom. Na rad by mala prísť ďalšia z čiernych skládok.

Ilustračný obrázok k článku Problémy životného prostredia v Zámkoch: Zmizne čierna skládka pri železnici?
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sú čierne skládky dlhodobým problémom. Nájdeme ich na okrajoch miest ale aj v lesoch či kdekoľvek v prírode. Tento stav sa nepáči nielen mestám a obciam, ale ani väčšine slušných občanov.

Ministerstvo predložilo výzvy

Zakročilo teda i Ministerstvo životného prostredia SR. Od decembra minulého roku mohli mestá a obce predkladať na Environmentálny fond žiadosti zamerané na odstraňovanie čiernych skládok a zvyšovanie energetickej účinnosti i zatepľovanie verejných budov. Ministerstvo na tento účel vyčlenilo 14 miliónov eur, z toho desať miliónov smeruje na podporu zatepľovania a štyri milióny na likvidáciu nelegálnych skládok. Podmienkou na získanie finančnej podpory zameranej na likvidáciu čiernych skládok pre obec je, aby sa nelegálna skládka nachádzala v jej katastri a jej existenciu potvrdil okresný úrad.

Aj Nové Zámky pokračujú v odstraňovaní

„Mestské zastupiteľstvo schvaľuje spolufinancovanie projektu: Sanácia čiernej skládky v Nových Zámkoch,“ odznelo na februárovom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch.

Predmetom žiadosti je sanácia čiernej skládky identifikovanej v katastrálnom území Nové Zámky, na ulici M. R. Štefánika, neďaleko železničnej stanice. Odpad nachádzajúci sa na skládke je kombináciou stavebného odpadu, pôdy a porastu. Po odstránení čiernej skládky bude zrealizovaná úprava miesta do pôvodného stavu. Maximálna výška dotácie je 70-tisíc eur, pri dodržaní podmienky minimálneho 5% spolufinancovania z oprávnených nákladov projektu. Tie predstavujú 80-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM