Anton Hrachovský Kultúra

Problémy ľudskej existencie: Na viacero otázok odpovie nová výstava v Zámkoch

Galéria umenia v Nových Zámkoch je tu s novou výstavou. Aj táto, s menovkou Doba železná, si iste nájde svojich fanúšikov.

Ilustračný obrázok k článku Problémy ľudskej existencie: Na viacero otázok odpovie nová výstava v Zámkoch
Zdroj: TASR

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch prináša ďalšiu zo zaujímavých výstav, vďaka ktorej sa ponoríme do problémov ľudskej existencie. Ide o výstavu ´Doba železná´, ktorá je výsledkom práce umelca Jozefa Jankoviča.

Doba železná v Zámkoch

Slovenský výtvarník vytváral plastiky a reliéfy zo železa, hlavnými témami boli zásadné problémy existencie. „Svoj ústredný motív, postavu anonymného človeka vystaveného manipulácii a nátlaku moci, spracovával celý život,“ uviedol kurátor výstavy Juraj Mojžiš. Výstavu možno zhliadnuť do konca novembra tohto roka.

Jankovič vo svojej tvorbe reagoval na aktuálne spoločenské problémy, pomenoval ich, zdôrazňoval ich existenciálny a etický rozmer. „Viaceré z jeho emblematických diel sa stali synonymami doby,“ zhodnotil Mojžiš.

Reakcia na problémy spoločnosti

Apokalyptické úvahy o stave spoločnosti umocňujú námety, v ktorých autor reagoval na dianie vo svete – na nárast teroru, násilia, chaosu, stavu ohrozenia, straty istôt, krízu hodnôt. Sledoval sebadeštruktívne aktivity ľudstva, dôsledky ´tekutej éry´ globalizácie, odkiaľ sa pomaly vytráca človek. Opakovane kládol zásadné otázky týkajúce sa povahy a smerovania ľudstva a posolstva umenia v tomto procese.

Jozef Jankovič (1937–2017) študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov ´Nástupu 1961´. Po nežnej revolúcii pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave ako rektor a do roku 2008 ako vedúci ateliéru sochárstva.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM