Anton Hrachovský Od Vás Správy Samospráva

Kam s deťmi v lete? Poslanci schválili zavretie materských škôl na celý mesiac

Pracovníci škôlok nevedia čerpať dovolenky. Rodičia detí zas chcú, aby boli materské školy otvorené aj v lete. Poslanci rozhodli.

Ilustračný obrázok k článku Kam s deťmi v lete? Poslanci schválili zavretie materských škôl na celý mesiac
Zdroj: Múzeum Červený Kameň

Je možné, že všetky škôlky v pôsobnosti mesta budú v Nových Zámkoch počas augusta zavreté. Schválili to poslanci mestského zastupiteľstva.

Dôvodom má byť množstvo nevyčerpaných dovoleniek a vyčerpanie zamestnancov materských škôl. S ich rozhodnutím niektorí rodičia nesúhlasia.

Problém je zrejme aj v samotnej vyhláške Ministerstva školstva, ktorá prevádzku škôlok upravuje.

„Prevádzku možno aj obmedziť alebo prerušiť. Cez letné prázdniny sa prevádzka materskej školy preruší najmenej na tri týždne z dôvodov potreby dôkladného čistenia priestorov materskej školy, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky niektorých zamestnancov,“

„V miestach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa, sa počas prerušenia prevádzky materskej školy deti sústreďujú do niektorej z nich,“ píše sa vo vyhláške.

Budú škôlky zavreté?

Uzavrieť škôlky žiadajú ich riaditeľky. Podľa ich vyjadrenia na porade organizovanej mestom je dôvodom alarmujúci stav nevyčerpaných dovoleniek. Návrh odporučili schváliť rady všetkých materských škôl v pôsobnosti mesta.

Na druhú stranu, časť rodičov žiada, aby mohli odkladať deti do škôlky počas celého roka, resp. aspoň jeden mesiac počas letných prázdnin. Vyhláška MŠ SR určuje, aby bola počas leta zabezpečená aspoň jedna tzv. „zberná škôlka“, kde sa budú deti sústreďovať.

Od 1. 8. do 31. 8. 2020 by mali byť všetky škôlky v pôsobnosti mesta (možno) zavreté.

Počas júla (od 1. do 31. júla 2020) by mali byť podľa rozhodnutia poslancov v prevádzke všetky materské školy v meste.

Priveľa nečerpaných dovoleniek

K problému sa vyjadrila aj riaditeľka MŠ na Ďorockej ulici Eva Cviková. „Pri doterajšom systéme prevádzky materských škôl počas leta nie je možné zabezpečiť vyčerpanie dovoleniek učiteľkami a prevádzkovými zamestnancami. V tomto kalendárnom roku majú učiteľky v priemere 76 dní nevyčerpanej dovolenky. Riaditeľky ich majú okolo 84 a prevádzkoví zamestnanci 46. Vzhľadom na skutočnosť, že ich práca je psychicky veľmi vyčerpávajúca, pedagogickí pracovníci majú nárok na 9-týždňovú dovolenku,“ uviedla Eva Cviková.

Tiež dodala, že doterajšie skúsenosti ukazujú, že ak učiteľky začínajú nový školský rok neoddýchnuté, už v septembri sa to prejavuje ich vysokou chorobnosťou.

„Pri troške chcenia a ochoty zo strany rodičov sa letná dovolenka naplánovať dá. Ako zamestnanci škôlok dúfame, že rodičia pochopia túto naliehavú situáciu,“ dodala riaditeľka MŠ. Tiež pripomenula, že v zberných škôlkach majú učiteľky na starosti dovtedy cudzie deti, ktoré nepoznajú tak dobre, ako tie „svoje“.

Kam dať deti

Časť rodičov sa sťažovala práve na to, že nemajú dostatok dovolenky, aby si ju mohli čerpať na chvíle s deťmi počas augusta. Navyše, nie každý z nich má rodinu resp. možnosť dať postrážiť dieťa niekomu inému. To pripomenula aj časť poslancov, ktorí boli proti návrhu.

„Obhajujú to učiteľkami, že potrebujú prázdniny. Pochopím to, ale koľko prázdnin je, toľkokrát majú voľno. Kto si v inej robote môže dovoliť byť každú chvíľu doma? Rodič, ktorý je zamestnaný má kam dať dieťa? Celý mesiac nemôže ostať doma. Za ďalšie, mnoho babiek a dedkov ešte pracuje. Sú tu aj samoživitelia. Kvôli mesiacu prázdnin má prísť o robotu?,“ pýta sa na sociálnej sieti Martina.

V roku 2019 boli v auguste v prevádzke dve materské školy – MŠ Námestie Gy. Széchényiho (prijala deti z MŠ Šoltésovej, MŠ Nábrežná a MŠ – Óvoda Cyrilometodská) a MŠ Ďorocká (prijala deti z MŠ Bitúnková a MŠ – Óvoda P. Blahu).

Odzneli aj názory, že škôlky majú málo zamestnancov. Poslankyňa Anna Rošková pripomenula, že zákon určuje, koľko učiteliek môžu riaditeľky maximálne prijať.

Verím, že rodičia budú spokojní s týmto rozhodnutím. Ak nie, som presvedčený, že nám dajú jasný signál, že v budúcnosti budeme musieť zaujať také stanovisko, aby sme všetkým rodičom vedeli vyjsť maximálne v ústrety. Hlavne, aby to bolo v prospech detí," dodal na záver primátor Otokar Klein.

Rodičia musia súhlasiť

Rodičia detí v škôlkach teraz dostávajú na podpis súhlas resp. nesúhlas so zavretím škôlok počas augusta 2020. Pre Dnes24 to potvrdila Mária Malperová, predsedníčka Komisie MsZ sociálnych vecí, školstva a práce s mládežou.

V prípade, že sa nájdu rodičia, ktorý s rozhodnutím zatvoriť škôlky nebudú súhlasiť, bude musieť byť podľa Malperovej na základe zákona aspoň jedna škôlka otvorená.

Téma sa pravdepodobne vráti aj na aprílové mestské zastupiteľstvo.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM