Anton Hrachovský Kultúra

Pripomenieme si osobnosť Zámkov: Dni Antona Bernoláka prinesú folklór i divadlo

Anton Bernolák je jednou z najvýznamnejších postáv našich dejín. Novozámčania si na jeho počesť užijú viacero zaujímavých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenieme si osobnosť Zámkov: Dni Antona Bernoláka prinesú folklór i divadlo
Foto: Viktória Botošová

V najbližších týždňoch čaká Novozámčanov niekoľko podujatí pri príležitosti Dní Antona Bernoláka. Na počesť tejto významnej osobnosti nášho mesta pripravila radnica v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej, Matičiarikom, Katolíckou spojenou školou v Nových Zámkoch a nitrianskym VÚC pestrý program.

Všetko začne Deň folklóru

Celé podujatie na jeho počesť začne už cez víkend vďaka sobotňajšiemu (6. októbra) Dňu folklóru. Odohrá sa v priestoroch Miestneho odboru Matice slovenskej na Nábrežnej ulici (bývalé CK). Takmer celodenný (od 10:00 do 18:00) program zahŕňa workshopy ľudového spevu, vernisáž výstavy, zoznámenie sa s tekovskými krojmi, škola tanca a tiež folklórny súbor Matičiarik. Sprievodnými akciami budú Čarovné medovníky Jozefa Viciana a ukážky plstenia. Vstupné je zdarma.

Rímskokatolícky kňaz, šľachtic a jazykovedec Anton Bernolák sa narodil 3. októbra v Slanici na Orave. Časť svojho života prežil práve v Nových Zámkoch, kde aj 15. januára 1813 ako 50-ročný zomrel. Ako prvý v roku 1787 kodifikoval spisovnú slovenčinu.

Slávnostné otvorenie Dní Antona Bernoláka je však na programe až v nedeľu 7. októbra. Konať sa bude svätá omša v Rímskokatolíckom farskom kostole (10:00) a kladenie vencov pri soche Antona Bernoláka na Hlavnom námestí (11:00). Program vyplní Spevácky zbor Lipa, ktorý zaspieva aj slovenskú hymnu.

V období od 6. októbra až do 7. novembra bude v Nových Zámkoch prebiehať aj Mesiac slovenskej kultúry. Obyvatelia sa môžu tešit na viacero zábavných dní, medzi nimi nebude chýbať už spomínaný Deň folklóru, literárno-zábavný či divadelný večer ale aj súťaž o Antonovi Bernolákovi určená novozámockým školákom.

Mesiac slovenskej kultúry v Nových Zámkoch

  • Deň folklóru – 6. októbra (10:00 – 18:00)
  • Literárno – zábavný večer – 17. októbra (18:00)
  • Divadelný večer – 100. výročie vzniku ČSR – 28. októbra (16:00)
  • Súťaž o Antonovi Bernolákovi – 8. novembra (10:00)

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM