Viera Sýkorová Krimi

Prípad vraždy hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka

Štefan Kaluz si odpyká 25-ročný trest odňatia slobody za vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Štefan Kaluz si odpyká 25-ročný trest odňatia slobody za vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS), ktorý na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného voči takémuto rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Podľa NS vyhodnotil prvostupňový súd dôkazy správne.
TASR prináša výberovú chronológiu prípadu vraždy hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka.

**8. júla 2010 **- Neznámy muž sa snažil preskočiť bránu bývalého primátora Hurbanova, hlavného mestského kontrolóra, predsedu okresnej organizácie Strany maďarskej koalície (SMK), vtedy 54-ročného Lászlóa Basternáka. Keď sa mu to nepodarilo, neznámy ušiel.

**9. júla 2010 **- Lászlóa Basternáka zavraždili pred jeho vlastným domom. Vrah ho usmrtil brokovnicou jedným výstrelom do hlavy. Syn zavraždeného začal po páchateľovi strieľať, trafil ho do lakťa a znefunkčnil jeho auto.

** 11. júla 2010** – V súvislosti s udalosťami v Hurbanove zatkla polícia Štefana K., vyšetrovateľ ho obvinil z úkladnej vraždy Lászlóa Basternáka.

**14. júla 2010 **- Súd rozhodol, že Štefan K., obvinený z vraždy bývalého primátora a hlavného kontrolóra Hurbanova Lászlóa Basternáka, pôjde do väzby. Dôvodom bola obava, že by ušiel a vyhýbal sa trestnému konaniu. Štefan K. s rozhodnutím súdu nesúhlasil a podal sťažnosť na Najvyšší súd SR.

26. júla 2010 – Najvyšší súd SR žiadosť Štefana K. zamietol ako neodôvodnenú. Právoplatnosť nadobudlo rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie, na základe ktorého bol obvinený v predmetnej veci vzatý do väzby.

** 6. apríla 2011** – Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku bola podaná obžaloba na Štefana K., ktorého policajti obvinili z úkladnej vraždy len niekoľko dní po Basternákovej smrti.

12. mája 2011 – Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na svojom verejnom zasadnutí prijal obžalobu na Štefana K. obvineného z vraždy Lászlóa Basternáka.

6. júna 2011 – Pred senátom ŠTS v Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie so Šamorínčanom Štefanom K. Obžalovaný odmietol vypovedať, vyhlásil, že je nevinný a na Basternáka nestrieľal. Pred súdom vypovedala aj vdova po zavraždenom Ildikó Basternáková, ktorá označila Štefana K. jednoznačne za vraha svojho manžela.

** 8. júna 2011** – Na ŠTS v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Svedok Mikloš Kečkéš vo svojej výpovedi potvrdil, že Basternák mal obavy o svoj život od marca 2010, kedy na neho prvý raz vystrelili. Kečkéš uviedol, že zavraždený mal svojich nepriateľov.
- Pred súdom vypovedaj aj Roman Ostružlík, hlavný politický rival zavraždeného Basternáka. Priznal sa, že po zavraždení Basternáka dostal strach. Ostružlík podal na exprimátora takmer 20 trestných oznámení a netajil úmysel dostať Basternáka do väzenia. Vo svojej výpovedi vyhlásil, že o motíve vraždy exprimátora nič nevie.

** 4. augusta 2011** – Štefana K., ktorý je obžalovaný z vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 25 rokov nepodmienečne. Štefan K. sa voči rozsudku okamžite odvolal. Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM