Anton Hrachovský Samospráva

Priechody v Zámkoch dostanú špeciálne osvetlenie: Čaká sa na lepšie počasie, VIDEO

Niekoľko priechodov pre chodcov osvetlí nová technika. Obyvatelia sa po nich budú môcť pohybovať bezpečnejšie.

Zdroj: Dnes24.sk

Všetky priechody pre chodcov sú v Nových Zámkoch vybavené verejným osvetlením. Doposiaľ jediný z nich, ktorý je vybavený špeciálnym osvetlením, je na ulici J.Simora pri ZŠ G. Czuczora s vyučovacím jazykom maďarským. V priebehu roka 2019 by však mali minimálne na troch priechodoch pre chodcov pribudnúť ďalšie takéto zariadenia.

Osvetlia tri priechody

„Pripravený na realizáciu je priechod na uliciach SNP – Ľ. Štúra – Letomostie. Na ďalších dvoch sa vo forme darovania svietidiel podieľa súkromná spoločnosť. Začatie prác bude závisieť od poveternostných podmienok,“ uviedla hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Spomínané ďalšie dva priechody s novým osvetlením budú na Nábrežnej ulici, kde sa v novembri 2018 stala vážna dopravná nehoda a na križovatke ulíc G. Bethlena a Kasárenskej.

Kým prvý priechod bude kompletne v réžii mesta, na druhé dva darovala svietidlá jedna z miestnych firiem. Ich výkon je 105 W so svetelným tokom 12 600 lumenov. „Ide o najmodernejšie zariadenia, vhodné na použitie práve na priechody pre chodcov,“ hovorí konateľ spoločnosti Peter Hatina, ktorý dal k svietidlám vypracovať svetelno-technický projekt.

Ostatné práce, projektová dokumentácia, stožiare, káble a samotné vybudovanie týchto priechodov budú hradené z rozpočtu mesta. Stavebné práce obstará spoločnosť Brantner v rámci údržby mestských komunikácií.

Na decembrovom ustanovujúcom zastupiteľstve navrhoval poslanec Ivan Katona presunúť z rozpočtu sumu 100-tisíc eur práve na špeciálne vysvetlenie priechodov. Jeho návrh schválený nebol.

Na videu možno vidieť už špeciálne osvetlený priechod na ulici J.Simora i ďalšie tri priechody, na ktoré čaká podobné osvetlenie.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Priechody pre chodcov v Nových Zámkoch dostanú špeciálne osvetlenie
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM